Prokop (ANO): Po odvolání Jiřího Dohnala má Praha 11 konečně šanci na funkční koalici!

22.04.2023 12:14 | Tisková zpráva

Už šest měsíců po volbách se na Praze 11 během jednání zastupitelstva zřejmě rozpadla vládnoucí koalice složená z Hnutí pro Prahu 11, Pirátů a Prahy Sobě.

Prokop (ANO): Po odvolání Jiřího Dohnala má Praha 11 konečně šanci na funkční koalici!
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Odvolání pirátského radního pro majetek Jiřího Dohnala bylo pro nás velkým překvapením, ale zároveň logickým důsledkem jeho předchozího počínání. Na návrh zastupitele za ODS Martina Sedeke se PRO vyslovilo 18 přítomných zastupitelů. Pomyslným "jazýčkem na vahách" byl hlas bývalého senátora Ladislava Kose, který i když je zastupitelem koaličního hnutí hlasoval pro odvolání, čímž pomohl totálnímu rozkladu koalice. Krátce po překvapivém hlasování oněměla většina rady, jednání chvíli nikdo neřídil, odvolaný Jiří Dohnal oznámil odchod pirátských zastupitelů z místnosti a požádal o přerušení jednání zastupitelstva do 5. května. Odchod z jednacího sálu ohlásila i evidentně zaskočená starostka městské části Šárka Zdeňková a vyzvala k němu i své kolegy z klubu s tím, že zastupitel Kos si zodpoví rozpad současné koalice.

Tuto situaci my jako zastupitelé za hnutí ANO vnímáme jako novou šanci městské části na funkční koalici, která by konečně mohla pracovat ve prospěch svých občanů. Bohužel přes veškerá očekávání od současných radních jsme byli čím dál tím více zklamaní, hlavně z toho, že se absolutně zvláště zástupci Hnutí pro Prahu 11 doslova vysmáli voličům, když trvale odmítali plnit své předvolební sliby, týkající se hlavně snížení daně z nemovitosti, zachování lékařské pohotovosti, projednání kontroverzní výstavby polyfunkčního komplexu Opatov, řešení parkování pro občany, problematickou rekonstrukci Sandry a další. Od samého začátku této koalice jsme poukazovali na to, že máme ve svých volebních programech s HPP11 mnoho průsečíků a jsme ochotni jim i z opozice s prosazením důležitých materiálů pomoci. Oni nebyli ochotni přistoupit na naše návrhy.

Korunu celému povolebnímu příběhu nasadila rekonstrukce ubytovny Sandra, kde se ukázalo že pod pirátským radním Dohnalem se dějí prapodivné věci. Například jím vysoutěžené zajištění bezpečnosti práce, která hlídá například, jestli mají dělníci na hlavě přilbu, je 3x dražší než technický dozor investora, který hlídá celou stavbu a chodí na každý kontrolní den, přepočítává materiál atd. To je něco, co se asi nikdy nikde nestalo. Aby bezpečnost práce stála asi 1,8 milionu korun oproti technickému dozoru cca za 500 tisíc. A to je jen zlomek toho, co se děje na ubytovně Sandra, na obrovské rekonstrukci, kterou Dohnal dlouhodobě nezvládl, snaží se ji házet na mě, na hnutí ANO. Dnes byl proto odvolán hlasem i svého koaličního partnera, zastupitele Ladislava Kose.

K našemu překvapení odvolání navrhl Martin Sedeke z ODS. Samozřejmě povinností opozice je přidat se k hlasům pro odvolání. HPP11 je tímto velmi poškozeno. A navíc krátce po zastupitelstvu zveřejnili Piráti Prahy 11 na svém Facebookovém profilu vypovězení koaliční smlouvy, minimálně dokud HPP11 nevyřeší absenci jednoho svého hlasu.

My k tomu přistupujeme velmi zodpovědně, budeme iniciovat nějaká další jednání, aby městská část nebyla v ohrožení. Na pokračování zastupitelstva 5. května budeme usilovat o schválení nejdůležitějších věcí. A budeme pomáhat občanům, aby se jim na Praze 11 žilo lépe. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL