Prokop (ANO): V odloženém návrhu směny pozemků ke stavbě metra D je řada nejasností

18.08.2023 7:17 | Komentář

Vedení magistrátu se snaží pokročit v přípravě stavby metra D. Na stůl se proto na pondělní radě dostal návrh radního pro majetek Adama Zábranského ke směně v lokalitách plánovaných zastávek Nádraží Krč a Nemocnice Krč.

Prokop (ANO): V odloženém návrhu směny pozemků ke stavbě metra D je řada nejasností
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Návrh počítá se směnou pozemků v ceně, jako by už byla vydaná příslušná změna územního plánu. To by ale znamenalo, že se Praha zaváže k dokončení změn, což ale naráží na fakt, že pokud já vím, zástupci Prahy 4 s podobným postupem nesouhlasí. Mimo jiného.

Tato směna se připravuje šest nebo sedm let. Začínala už za naší primátorky Adriany Krnáčové. Vůbec proto nerozumím tomu, proč Piráti Zábranský a Hřib pošlou na radu narychlo v pátek odpoledne materiál, který není zkontrolovaný ani legislativním odborem magistrátu, nemá podpisy radních, nikdo ho neviděl s tím, že je potřeba ho v pondělí na radě okamžitě a rychle schválit.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23346 lidí

Navrhovaná změna územního plánu je věc, která není nároková a pokud by směna pozemků takto proběhla, je tady poměrně velké riziko, že když změna územního plánu nedopadne, Praha vlastníkům pozemků způsobí škodu, což vyvolá další soudní spory. A to snad nikdo nechce.

V materiálu je celá řada dalších otázek a nejasností, z mého pohledu možná i chyb. Toho si je podle mě vědom pan primátor Svoboda a další, kteří byli na pondělní radě proti schválení tohoto tisku. Po hodinové hádce byl materiál odložen na koaliční jednání a pravděpodobně nás k jeho dalšímu projednávání čeká i zasedání mimořádné rady.

Materiál se ale dále zmiňuje o nutnosti příspěvků investora, tzv kontribucích. To znamená, že Praha bude chtít zaplatit za změnu územního plánu dvakrát. Jak už víme i z probíhajících kauz například v Brně, příspěvek developerů musí být dobrovolný, nikoliv nucený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu