Prokop (ANO): Vliv růstu stavebnin na projekty městských částí

09.06.2022 10:29

Milí Pražané, o vážných problémech, se kterými se potýká české stavebnictví, jsem tu psal nedávno.

Prokop (ANO): Vliv růstu stavebnin na projekty městských částí
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

Novinkou, nikoli ovšem nečekanou, je, že nedostatek pracovníků, strmý růst cen stavebnin, energií i pohonných hmot se začíná podepisovat také na stavebních projektech městských částí. Naše Praha 11 není výjimkou.

Vlivem prudkého zdražování se například zastavila rekonstrukce bývalé ubytovny Sandra. Interiéry jsou už přes rok opravené, naprosto klíčová rekonstrukce obvodového pláště ale po navýšení kalkulací ze strany zhotovitele není realizovatelná –? současná cena dalece převyšuje částku, kterou jsme na opravy vyčlenili z rozpočtu. Ironií je, že důvodem, proč Sandru už dávno neobývají desítky spokojených rodin, byly průtahy ze strany některých místních politiků, kterým se nepozdávala původní cena projektu.

Další obětí zdražování cen stavebnin a stavebních prací je Kulturní centrum Zahrada, jehož střechou už několik let při vytrvalých deštích zatéká. Firma, která vysoutěžila zakázku na její opravu, ale nakonec odmítla původně podanou cenu potvrdit a odstoupila od podpisu smlouvy. Střecha tak bude nadále chátrat a rekonstrukce, ke které bude nevyhnutelné přistoupit v budoucnu, bude samozřejmě muset proběhnout v daleko větším rozsahu.Jsem si téměř jistý, že obdobné potíže řeší i ostatní městské části. Rozpočet zkrátka není nafukovací, a pokud budeme chtít někde přidat, jinde se zákonitě bude ubírat. Každého, kdo se bude zabývat sestavováním další rozvahy, čeká dlouhé přemýšlení nad případnými škrty… Co myslíte, podaří se Sandru v dohledné době zprovoznit?

A je vůbec cesta, jak kolotoč zdražování zastavit? Opět se těším na vaše názory pod příspěvkem.

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…