Prokop (ANO): Vyjádření k bytové politice v Praze

09.06.2020 12:09

Jak jistě všichni dobře víte, tak Prahu dlouhodobě tíží (ne)dostupnost bytů. Ano, situace ohledně bytů v Praze je dlouhodobě velmi špatná a bohužel se zatím bude jen zhoršovat. Řada dnešních politiků totiž argumentuje právě neřešitelností situace, a tím vysvětlují, proč v této oblasti vlastně nic nedělají.

Prokop (ANO): Vyjádření k bytové politice v Praze
Foto: archiv O. Prokop
Popisek: Ing. Ondřej Prokop

V pátečním vydání Hospodářských novin vyšel článek, který mě vskutku nemile zaskočil. Tento článek najdete zde, abyste věděli, o čem budu mluvit.

Jak jistě všichni dobře víte, tak Prahu dlouhodobě tíží (ne)dostupnost bytů. Ano, situace ohledně bytů v Praze je dlouhodobě velmi špatná a bohužel se zatím bude jen zhoršovat. Řada dnešních politiků totiž argumentuje právě neřešitelností situace, a tím vysvětlují, proč v této oblasti vlastně nic nedělají. Bohužel právě tento fakt jednoznačně ukazuje na nekompetentnost dnešních politiků. S tvrzením “nebudu nic dělat, protože nic dělat nejde” se opravdu nespokojím. Jsem zvyklý od mládí porvat se o místo na slunci a slovo nejde nemám ve slovníku.

Primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib argumentoval tím, že v Praze byla loni zahájena výstavba 5882 bytů, což je podle něj rekord za posledních deset let. Má to však jeden vážný háček, o kterém raději mlčí – žádný z těchto bytů není městským bytem, jde čistě o byty od developerů, které jsou poslední roky pro běžné občany Prahy téměř nedostupné. S přicházejícím, koronavirovou krizí způsobeným, obtížnějším přístupem k hypotékám se tento stav jen zhorší.

Obdobně se k bytové problematice vyjadřuje i pražský radní s gescí bytové politiky Adam Zábranský, který říká, že od začátku volebního období pražská koalice požaduje po městských částech, aby dělaly dohody s developery a požadovaly protiplnění. Pan radní kvituje založení Pražské městské developerské společnosti, nicméně na výsledky, které si od tohoto založení slibuje, si budeme muset počkat až do roku 2021, kdy se zatím počítá jen zhruba se třemi stovkami bytů. Já se ptám, jaké mají městské části v tomto směru výsledky?

Dalším z politiků, kdo se k bytové problematice vyjadřuje, je Kamil V. Mareš, místostarosta Prahy 7. V uplynulých letech 2017–2019 bylo na MČ P7 zkolaudováno 538 bytů, ovšem pouze v rámci soukromých developerských projektů. Právě tyto developerské byty jsou však z velké části běžným lidem nedostupné. Místostarosta Mareš však vysvětluje, proč nemůže dělat skoro nic. Městská část sice v poslední době opravila asi sto obecních bytů a vlastní jich celkem 630, ty ale po masivní privatizaci bytového fondu z předchozích dekád tvoří pouhá dvě procenta bytového fondu.

Rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že s tím nelze nic dělat. Tak například u nás na Praze 11, kde máme finančně i bytově velmi podobnou situaci, jsme zprovoznili v minulém volebním období 196 bytů, a to na Zahradách Opatov. Jedná se o jediný bytový dům postavený městskou částí za posledních 10 let. Dále aktuálně rekonstruujeme budovu bývalé ubytovny Sandra, ve které do budoucna vznikne 174 ubytovacích jednotek (v budoucnu, díky změně Územního plánu, bytů).

Dále připravujeme již téměř rok projekt družstevní bytové výstavby, kde plánujeme postavit dalších 50–70 bytů. V neposlední řadě vyjednáváme i s developery, aktuálně například o přípravě společné bytové výstavby na Roztylech, kde opět vznikne řádově několik desítek bytů čistě pro městský bytový fond naší městské části. Neříkejte proto, prosím, že s tím nelze nic dělat. Moc rád vás přesvědčím u nás, na Praze 11, že je možné s tím něco aktivně dělat, představím vám konkrétní projekty a zároveň vás seznámím s postupy, jak toho lze docílit. A uvedu na závěr jeden konkrétní příklad neschopnosti magistrátních politiků. Sousední dvojče Sandry tzv. Hotel Opatov připravujeme společně s magistrátem mnoho let. Pomohli jsme magistrátu dodělat projekt, získat stavební povolení a připravujeme i pro magistrát změnu územního plánu na byty. Magistrát zde má již více než rok hotový projekt, pokud vím tak zhruba půl roku vysoutěženou stavební firmu a alokované finance v rozpočtu na rozjezd stavby. A co myslíte? Půl roku nerozhodli o jeho realizaci. Už mohli mít čtvrtinu nebo polovinu stavby hotovou a oni místo toho stále řeší nějaké papíry. Přitom projektování rekonstrukcí Sandry a Hotelu Opatov začalo ve stejnou dobu. My v našem projektu máme už rok stavby za námi. Proč to na Praze 11 jde a jinde ne?

Pokud bude chtít jakýkoli politik z Prahy, který tvrdí, že bytová politika je neřešitelný problém, poradit, ať se na mě laskavě obrátí. Provedu ho radnicí Prahy 11 a ukážu mu, jak se to dělat dá.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…