Pustějovský (ANO): Flexibilita a bezpečnost při získávání kvalifikovaných zahraničních pracovníků

25.01.2019 20:18

Jako poslanec jsem využil možnost podat pozměňovací návrh, který má za cíl zajistit větší flexibilitu při získávání kvalifikovaných zahraničních pracovníků a zvýšit bezpečnost při udělování víz či povolení k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání.

Pustějovský (ANO): Flexibilita a bezpečnost při získávání kvalifikovaných zahraničních pracovníků
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec hnutí ANO Pavel Pustějovský

Poslanci se budou ve druhém čtení zabývat vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon o pobytu cizinců na území České republiky a některé další související zákony. Hlavním důvodem pro změnu je nutnost zavedení evropské směrnice upravující vstup a pobyt na území EU za účelem vzdělávacích a výzkumných činností. Projednávání však nabízí možnost i dalších dílčích změn vyplývajících z aktuálních potřeb České republiky.

V rámci novelizace jsem jako poslanec a člen hospodářského výboru využil možnost podat pozměňovací návrh, který má za cíl zajistit větší flexibilitu při získávání kvalifikovaných zahraničních pracovníků a zvýšit bezpečnost při udělování víz či povolení k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání.

Podle aktuálních právních předpisů je pracovní místo, které nabízí Úřad práce, prvních 30 dní blokováno pro uchazeče z České republiky a států Evropské unie. Pro zaměstnavatele je toto opatření značnou časovou překážkou, a to zejména v případech, kdy je zřejmé, že v daném místě nejsou uchazeči s potřebnou kvalifikací. Zároveň nemožnost zkrácení této lhůty dopadá zvláště v určitých oborech i na život občanů. Nejčastěji zmiňovaným příkladem je zdravotnický personál, kterého je zejména v některých oblastech ČR nedostatek. V krajních případech to vede i k uzavření vybraných oddělení nebo k omezení jejich fungování. Vysoce kvalifikovaný personál je přitom možné získat ze zemí mimo Evropskou unii.

Právě proto jsem navrhl, aby Úřad práce posoudil možnost nalezení zájemců o uveřejněnou pracovní pozici a mohl zkrátit dobu blokace pracovního místa až na 10 dnů. Není třeba se obávat předčasného uvolňování pracovních míst pro pracovníky ze třetích zemí, pokud budou v daném místě vhodní uchazeči. Úřad práce bude povinen uplatnění opatření vždy důkladně zvážit s ohledem na situaci na trhu práce. Zároveň je důležité upozornit, že tento pozměňovací návrh, který se podařilo prosadit na hospodářském výboru a budu usilovat o to, aby byl schválen i Poslaneckou sněmovnou, míří na vysoce kvalifikované odborníky, tedy například právě na výše uvedený zdravotnický personál, lékaře či odborníky technického zaměření.

Druhým, neméně důležitým bodem pozměňovacího návrhu, je oprávnění nahlížet do Jednotného informačního systému práce a sociálních věcí pro Policii ČR, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zahraničních věcí a zastupitelské úřady ČR. Povolení k zaměstnání pro cizince vydávají krajské pobočky Úřadu práce. V současnosti nemá ani Policie ČR, která kontroluje cizince na území ČR, ani zastupitelské úřady, které vydávají víza nebo povolení k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání, možnost okamžitě si ověřit pravost povolení k zaměstnání. Ověření se provádí poměrně zdlouhavou cestou standardní korespondence, což znemožňuje včasné odhalení padělaného povolení k zaměstnání.  Doplnění zákona tak cílí na zvýšení bezpečnosti ve směru bezprostředního odhalení podvodného jednání.

Domnívám se, že navrhované změny přispějí ke zlepšení situace nejen přímo na trhu práce, ale také ve službách nabízených občanům a zvýší ochranu ČR při udělování víz a povolení k pobytu na základě povolení k zaměstnání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…