Pustějovský (ANO): Některé formulace nejsou jednoznačné a mohly by v praxi přinášet těžkosti

24.04.2019 0:12

Projev na 28. schůzi Poslanecké sněmovny 23. dubna 2019 k návrhu novely energetického zákona

Pustějovský (ANO): Některé formulace nejsou jednoznačné a mohly by v praxi přinášet těžkosti
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Pavel Pustějovský

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové,

rád bych vás seznámil s obsahem předloženého senátního návrhu zákona, kterým se mění zákon o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích, a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Jak tady už paní senátorka sdělila, cílem návrhu zákona je stanovit výjimku ze stávajícího pravidla, které platí už od roku 2000, kdy byl schválen energetický zákon, že náklady na provedení předložky zařízení elektrické, přenosové nebo distribuční soustavy hradí žadatel o přeložku.

Nově se zavádí dvě situace, kdy náklady na provedení přeložky hradí vlastník zařízení: za prvé, je to kdy z důvodu špatného technického stavu zařízení vzniká škoda na nemovitosti a vlastník zařízení nezajistí nápravu, a za druhé, kdy je přeložku nutno provést pro účely změny nebo odstranění stavby. V návaznosti na to se také zavádí pravomoc Energetického regulačního úřadu rozhodovat spory, týkající se nákladů přeložek a jejich úhrady. A pod sankcí se doplňuje právo žadatele na obdržení položkového rozpočtu přeložky.

Senát přeložil Sněmovně návrh zákona 31. července 2018 a 30. srpna 2018 nám bylo doručeno stanovisko vlády, které bylo v té době neutrální. Souhlasím s tím, že je určitě vhodné odstranit stav, kdy je v některých případech nespravedlivé požadovat úhradu nákladů přeložky po vlastníkovi nemovitosti, ale na druhou stranu některé formulace v návrhu nejsou jednoznačné a mohly by v praxi přinášet výkladové těžkosti. V současné době je připravena vládní novela energetického zákona, která tuto problematiku řeší komplexně.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…