Pustějovský (ANO): Nominace zástupců do podniků se státní účastí pod veřejnou kontrolou

25.02.2019 18:29

Osoby do řídících a dozorčích orgánů podniků s majetkovou účastí státu bude vybírat výbor, jehož členové nemohou být v žádné politické straně či hnutí. Celý proces bude navíc možné sledovat prostřednictvím povinně zveřejňovaných informací.

Pustějovský (ANO): Nominace zástupců do podniků se státní účastí pod veřejnou kontrolou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec a zastupitel Pavel Pustějovský na jednání Zastupitelstva Zlínského kraje

V rámci hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, jehož jsem členem, se aktuálně zabýváme návrhem tzv. nominačního zákona. Nominační zákon stanovuje podmínky a způsob vybírání osob do řídících a dozorčích orgánů firem, ve kterých má podíl stát. Mezi státní podniky a firmy s účastí státu patří například ČEZ, České dráhy, Česká pošta nebo některá zdravotnická zařízení.

Současná legislativa v podstatě neumožňuje veřejnou kontrolu procesu výběru osob do uvedených orgánů. Navíc samotný proces, podmínky a další náležitosti neupravuje jeden předpis, ale celá řada zákonů. Nový nominační zákon by tak měl přinést jasnou, jednotnou úpravu, která umožní transparentní výběr těchto zástupců.

Nově bude zřízen výbor s pěti členy, kteří budou jmenováni pouze na jedno pětileté období. Nikdo nemůže být jmenován opakovaně. Členové výboru musí splnit podmínky stanovené zákonem. Mezi tyto podmínky patří bezúhonnost, bezdlužnost, ale také minimálně pětiletá činnost v oborech souvisejících s řízením podniku a především podmínka, že člen výboru nesmí být členem politické strany nebo hnutí. Seznam členů výboru bude veřejný.

Jak bude vypadat samotný nominační postup do řídících a kontrolních orgánů firem s majetkovou účastí státu? Ministerstvo, do jehož gesce firma spadá, vypíše nejprve výběrové řízení na příslušnou pozici. Na základě výběrového řízení podá ministerstvo návrh na nominace vybrané osoby či osob výboru a zveřejní údaje o uchazeči, případně uchazečích. Výbor návrhy na svém jednání vyhodnotí a zaujme k nim stanovisko, které zašle ministerstvu a zároveň stanovisko zveřejní. Ministerstvu zůstane možnost neakceptovat stanovisko výboru a udělat odlišné rozhodnutí, nicméně bude nutné tento krok řádně zdůvodnit a zdůvodnění opět zveřejnit.

Prakticky tak nový nominační zákon přinese větší transparentnost do všech fází procesu. Stanovisko k výběru bude vydávat apolitický výbor a každý, kdo bude mít zájem, bude mít možnost sledovat celý průběh nominace a výběru vhodného reprezentanta prostřednictvím zveřejněných materiálů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!