Pustějovský (ANO): Plynulejší provoz na dálnicích bez blokování levého pruhu kamiony

08.03.2019 10:53

Předjíždění kamionů na dálnici v levém jízdním pruhu může být již zanedlouho minulostí. Cílem je především větší plynulost silničního provozu.

Pustějovský (ANO): Plynulejší provoz na dálnicích bez blokování levého pruhu kamiony
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec hnutí ANO Pavel Pustějovský

V prvním čtení projednala Poslanecká sněmovna novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou jsem spolu se skupinou poslanců předložil. Novelizace spočívá v jediném bodu, který řeší špatnou dopravní situaci na dálnicích. Každý, kdo využívá při svých cestách české dálnice, se setkává s tím, že mnohdy brzdí provoz kamiony, které využívají levý pruh k předjíždění i přes to, že je jejich rychlost jen nepatrně vyšší než rychlost předjížděného automobilu. Tím pak na relativně dlouhou dobu zablokují průjezd rychlejších vozů, což vede ke vzniku kolon v pruzích za nimi.

Na základě předloženého návrhu nebudou smět řidiči nákladních automobilů a řidiči jízdních souprav přes 7 metrů v pracovních dnech od 6.00 do 22.00 hodin jezdit v levém krajním pruhu dálnice. Dosud mohli levý pruh využívat k předjíždění, pokud tím neomezili ostatní vozidla výrazně nižší rychlostí jízdy. Tento „odhad“ však zůstával pouze na řidičích. Změna tak zároveň jasně stanoví, kdy řidič porušil zákon – předchozí úprava byla do značné míry nekonkrétní, neurčitá a nebylo tak možné postihovat řidiče, kteří brzdili plynulý provoz. Omezení je záměrně stanoveno na čas, kdy je provoz na dálnicích největší. Nebude tak zbytečně omezovat řidiče kamionů například při nočních jízdách.

Tato na pohled drobná novelizace zajistí plynulejší provoz na dálnicích pro všechny řidiče.

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…