Půta (STAN): Obcházení vítězů voleb nepovede k ničemu dobrému, jsem pro přímou volbu starostů

29.10.2014 12:41

Volby do zastupitelstev měst a obcí skončily a právě probíhá povolební vyjednávání, které je jejich pokračováním. Skutečný výsledek voleb bude známý až tehdy, když budou zvoleni primátoři, starostové a členové městských a obecních rad.

Půta (STAN): Obcházení vítězů voleb nepovede k ničemu dobrému, jsem pro přímou volbu starostů
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Zdá se, že výsledkem zákulisních povolebních vyjednávání bude vytváření koalic proti vítězům. Ať už je to v Jablonci nad Nisou, kde celá situace dostává komický rozměr, porovnáme-li preferenční hlasy avizovaného budoucího primátora Pavla Svobody a preferenční  hlasy současného primátora Petra Beitla, nebo v Semilech, kde jasně zvítězila Volba pro Semily, a přesto se vytváří koalice zhrzených a poražených z minulosti.  Asi bych mohl pokračovat a uvádět příklady Cvikova na Českolipsku, Rychnova na Jablonecku, anebo zmínit koalice nejspíš domluvené v některých městech už několik týdnů před volbami.

Jistě čistě z pohledu psaného práva se jedná o zákonu neodporující způsob jak sestavit většinové koalice v městech a obcích. Koalice proti vítězům ale osobně považuji za pošlapávání vůle voličů, kterou sami vyjádřili právě u voleb.  Volební systém k tomu bohužel významně přispívá. V řadě voličů vyvolal falešný pocit, že v komunálních volbách mohou právě jednotlivými hlasy pro kandidáty výrazně ovlivnit výsledek voleb. Pokud by tento předpoklad platil, zjistili bychom, že velká část zastupitelstev by vypadala zcela jinak než s využitím přepočtu hlasů poměrným systémem.

Zkuste si na serveru www.volby.cz  tímto způsobem vybrat zastupitele s největším počtem hlasů ve Vaší obci a budete dost překvapeni…

Pro mě osobně je výsledek letošních komunálních voleb a především řada zákulisních dohod, které mnohdy organizují lidé, kteří do zastupitelstev ani nekandidovali, dalším důvodem k tomu, proč ještě s větší intenzitou prosazovat přímou volbu starostů a zásadní změnu volebního systému do obecních a městských zastupitelstev. Volič prostě musí dostat možnost vybrat si svého starostu nebo starostku.

A měl by také dostat šanci reálně měnit pořadí na sestavených kandidátkách. Bez této změny bude ochota lidí podílet se na správě veřejných věcí stále klesat.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kraj-lbc.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce