Putnová (TOP 09): Nenápadný zápach populismu

03.10.2013 18:51

Letošní volby budou z mnoha ohledů zcela zásadní. O tom se již delší dobu píše a mnoho ještě psát bude.

Putnová (TOP 09): Nenápadný zápach populismu
Foto: PSP ČR
Popisek: Poslankyně za TOP 09, paní Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D. MBA, předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR

Chci se však zaměřit na poněkud méně výrazný, ale o to více trvalý odér, který po každých volbách zanechávají populistické strany prostřednictvím svých slibů a prohlášení.

Už jsme si zvykli, že některé politické strany přicházejí s nerealistickými nápady, dušují se, co po volbách zavedou či zruší. Pochopitelně vědí, že jsou to jenom sliby. Vědí to i občané. Přesto po masivní volební kampani zůstávají v éteru přísliby a neurčitý pocit, že by to tak možná mohlo být. Pokud nadějný politik slibuje, že vytvoří nová pracovní místa na Hodonínsku, na Břeclavsku, napadá nás: Nemohl by říci, jak se to dělá, aby se poučili i na Bruntálsku či Ústecku? A proč už to vlastně jinde nevyzkoušeli? Zatím na to nepřišli? Evropa by mu byla vděčná, kdyby napověděl svým kolegům, jak pomoci získat práci mladým ve Španělsku nebo v Řecku. Přesto se v hlavách některých usadí červík, že možná kdyby se chtělo, tak by to mohlo jít.

Celý život učím a s obavami sleduji, že ani školství nezůstalo uchráněno populistických nápadů. Padají jeden za druhým. Škody bude těžké vyčíslit. Jak chcete zhodnotit odborně problematický nápad, který navrhuje výuku angličtiny už od mateřské školky? Že je to nereálné a nerealizovatelné, by mně ani tolik nevadilo.

Každý volič se s populismem musí sám vyrovnat. Vadí mi, že takový požadavek, vyvolává představu, že rodiče, kteří nedbají o jazykovou výchovu dítěte už v předškolním věku, něco zanedbávají, nedostatečně připravují své dítě pro budoucnost. Volební kampaň vstupuje do vzdělávací politiky líbivými, věcně velmi spornými návrhy, které budou žít i po volbách svým vlastním životem. A mohou například (uměle) zvýšit poptávku po školkách s výukou angličtiny.

Stovky dětí, ale spíš tisíce, budou rodiče vozit do vzdálených školek, aby se jim dostalo jazykové přípravy, která však v 1. třídě už obvykle dál nepokračuje.

Rodiče to vědí, ale vystaveni tlaku propagace se musí vypořádat s nápadem, který se jim předkládá: S jazykovou přípravou je nutné začít už v předškolním věku. Neřekli to ani pedagogové ani lingvisté. Planý slib, jehož problematické  poselství  dlouho doznívá. Volební kampaň je pařeništěm populismu.

Populistické návrhy jsou jako plevel, rostou rychle a daří se jim. Pokud zakoření, je těžké se jich zbavit.

reklama

autor: Anna Putnová - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…