Putnová (TOP 09): Podporujeme České školy bez hranic

10.08.2013 16:29

Rozšiřování znalosti českého jazyka a českých reálií je jedním z velice efektivních způsobů propagace České republiky. Po celém světě, od Sydney až po Island, se vyučují děti, především ze smíšených manželství, česky.

Putnová (TOP 09): Podporujeme České školy bez hranic
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Anna Putnová

České školy bez hranic (ČSBH), jak se oficiálně nazývají, v současné době vzdělávají 1 400 dětí. Jsou to malí ambasadoři, kteří šíří znalost o České republice ve svých školách či sportovním prostředí. Organizátoři a pedagogové těchto vzdělávacích institucí odvádějí úžasnou práci. V často provizorních podmínkách dokáží děti motivovat natolik, že o víkendu chodí na výuku českého jazyka a vlastivědy. A chodí rády. Nejedná se o malé skupinky, v některých městech, v Londýně či Frankfurtu, čítají kolem 150 dětí. A to už je i v českých poměrech středně velká škola.

ČSBH si zaslouží nejenom naše uznání, ale i podporu. Proto jsem připravila novelu školského zákona, která jim dává jasnou pozici v českém vzdělávacím systému, finanční předvídatelnost a garanci finančního příspěvku. Toto jsou největší slabiny a omezení, se kterými se ČSBH potýkaly. Je to zcela konkrétní a měřitelný přínos pro jejich rozvoj.

Novelu, která na podzim půjde do 1.čtení, jsem představila na konferenci ČSBH, která se koná už popáté v Praze. Nejedná se ovšem jenom o samo vzdělávání. Lidé rozeseti po celém světě,ovládající češtinu slovem i písem a disponující hlubokou znalostí České republiky, jsou potenciální partneři exportérů výrobků i služeb či kulturního dědictví. Posilování češtiny a České republiky má mnoho synergických efektů. Investice do Českých škol bez hranic je investice do budoucnosti, investice do prosperity České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…