Putnová (TOP 09): Podporujeme České školy bez hranic

10.08.2013 16:29 | Zprávy

Rozšiřování znalosti českého jazyka a českých reálií je jedním z velice efektivních způsobů propagace České republiky. Po celém světě, od Sydney až po Island, se vyučují děti, především ze smíšených manželství, česky.

Putnová (TOP 09): Podporujeme České školy bez hranic
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Anna Putnová

České školy bez hranic (ČSBH), jak se oficiálně nazývají, v současné době vzdělávají 1 400 dětí. Jsou to malí ambasadoři, kteří šíří znalost o České republice ve svých školách či sportovním prostředí. Organizátoři a pedagogové těchto vzdělávacích institucí odvádějí úžasnou práci. V často provizorních podmínkách dokáží děti motivovat natolik, že o víkendu chodí na výuku českého jazyka a vlastivědy. A chodí rády. Nejedná se o malé skupinky, v některých městech, v Londýně či Frankfurtu, čítají kolem 150 dětí. A to už je i v českých poměrech středně velká škola.

ČSBH si zaslouží nejenom naše uznání, ale i podporu. Proto jsem připravila novelu školského zákona, která jim dává jasnou pozici v českém vzdělávacím systému, finanční předvídatelnost a garanci finančního příspěvku. Toto jsou největší slabiny a omezení, se kterými se ČSBH potýkaly. Je to zcela konkrétní a měřitelný přínos pro jejich rozvoj.

Novelu, která na podzim půjde do 1.čtení, jsem představila na konferenci ČSBH, která se koná už popáté v Praze. Nejedná se ovšem jenom o samo vzdělávání. Lidé rozeseti po celém světě,ovládající češtinu slovem i písem a disponující hlubokou znalostí České republiky, jsou potenciální partneři exportérů výrobků i služeb či kulturního dědictví. Posilování češtiny a České republiky má mnoho synergických efektů. Investice do Českých škol bez hranic je investice do budoucnosti, investice do prosperity České republiky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.