R. Váňa (ČSSD): Podle Kalouska řídíme stát lépe, než myslel

21.05.2014 6:25

Pravicová opozice ostře vystoupila proti přijetí fiskálního paktu, jak jej prosazujeme společně s našimi koaličními partnery. Pro voliče je to před evropskými volbami velmi důležitá zpráva. Přestože TOP 09 zvolila v kampani proevropskou rétoriku, ve skutečnosti posouvá i nadále v návaznosti na své působení v minulé pravicové vládě Českou republiku na periferii Evropy. A to je pro budoucnost naší země nepřípustné.

R. Váňa (ČSSD): Podle Kalouska řídíme stát lépe, než myslel
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Bývalý ministr financí Kalousek pod rouškou klamné tváře starostlivého hospodáře a zachránce české ekonomiky vystoupil s návrhem, že pokud naše vláda sníží strukturální saldo státního rozpočtu v příštích letech pod jedno procento hrubého domácího produktu ročně, je ochoten hlasy poslanců TOP09 podpořit přijetí evropského fiskálního paktu ve Sněmovně.

Všichni víme, že minulá pravicová vláda fiskální pakt tvrdošíjně odmítala. Proč tedy ta náhlá změna, v čem vězí Kalouskovo prozření? Je to pouze stínová hra. Strukturální deficit, parametr, o jehož důležitosti mohou vést ekonomové dlouhé debaty, si manipulativně vyzobl z jednoduchého důvodu, prodává ho jako „vynikající“ výsledek své práce. Za jeho řízení státních financí totiž klesal, byť za cenu zcela přiškrcených kohoutů do rozvoje české ekonomiky. Přitom si patrně uvědomoval, že hodnota tohoto parametru je dlouhodobě neudržitelná a musí se zvyšovat.

Proto Kalousek ještě na jaře loňského roku coby ministr financí plánoval razantní zvýšení strukturálního salda v příštích letech až k hranici 2,5 procent. Ve snaze vykličkovat ze zjevného rozporu svých minulých činů a současných slov nyní ve sněmovní rozpravě argumentoval, že prý si tehdy myslel, že současná vláda bude více levicová a bude víc utrácet, což se neděje.

Pokud tedy shrneme Kalouskovu logiku, dojdeme k tomu, co vlastně říká: Řídíte stát lépe, než jsem myslel, a proto je potřeba vám hodit pár zlomyslných klacků pod nohy. Co jsem mohl já, nemůžete vy.

Přistoupení České republiky k fiskálnímu paktu Evropské unie je zakotveno v programovém prohlášení vlády. Není potřeba připomínat, že námi navrhovaný postup přijetí tohoto zásadního dokumentu v podobě, který nám veškeré závazky určuje až v okamžiku přijetí eura, zvolili také v Polsku a Maďarsku. Naše vláda dobře ví, že přijetí fiskálního paktu je důležitým signálem pro Evropu, v níž chceme hrát první ligu.

Ing. Roman Váňa
místopředseda Poslaneckého klubu
předseda Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…