Rais (ANO): Odmítání základních filozofických principů je cesta do pekel

28.06.2017 16:20

Projev na 59. schůzi sněmovny 28. června 2017 k Návrhu poslanců Romana Váni, Milana Chovance, Igora Jakubčíka, Zuzky Bebarové Rujbrové, Bronislava Schwarze a dalších na vydání ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon o bezpečnosti České republiky:

Rais (ANO): Odmítání základních filozofických principů je cesta do pekel
Foto: red
Popisek: Prof. Karel Rais

Přeji dobrý den, vážené poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře. Budu respektovat tlak na snížení času. Možná bych se dostal do technické poznámky, ale pro jistotu to beru jako normální příspěvek.

Část naší Poslanecké sněmovny nedávno odmítla zakotvit tradiční evropské kulturní hodnoty a tradice humanismu, které vycházejí z antického a židovsko-křesťanského duchovního odkazu. Vzpomeňme například nepřijetí pozměňovacího návrhu k novele školského zákona. Nyní část Poslanecké sněmovny, možná titíž poslanci, odmítají důležitou novelu ústavního zákona o bezpečnosti, která je reakcí na zbraňovou směrnici EU. Je to náhoda? Domnívám se, že nejenom filozofii života, hodnoty života, ale i vlastní společnost, ve které žijeme, si musíme chránit. Historie nás mnohokrát poučila, že přejímání názorů přicházejících ať již ze západu či z východu přinesla často problémy někdy i katastrofického rozsahu. A co vidíme dnes? Co se po nás chce? Tak zaprvé, zbavme se svých morálních zásad, které vycházejí z evropských a starých českých tradic při současném vašem (?) našem ozbrojení a také se po nás chce dodržovat dohody EU, které jsme podepsali. Zejména dohodu o volném pohybu osob mnohdy neznámého původu, které jsou svou podstatou orientovány proti civilizovanému lidstvu.

K této věci mi dovolte osobní reakci. Odmítání základních filozofických principů, na kterých vyrostla a byla postavena naše společnost, při současném pseudodobrovolném ozbrojení části společnosti, je cesta do pekel. Proto považuji za svou povinnost se vyjádřit a to kladně k uvedené novele ústavního zákona o bezpečnosti. Za poslední tři roky, a to je jeden z důvodů, proč tady vystupuji, je také ten, že za poslední tři roky jen málokterý návrh zákona vzbudil v Jihomoravském kraji, jehož jsem poslanec, tak velkou a zdůrazňuji téměř jednoznačně kladnou reakci, jako je tady tento návrh novely ústavního zákona o bezpečnosti. A současně titíž lidé odmítají odzbrojovací směrnici EU. Už hodně toho tady padlo, těch údajů, takže to bych už ponechal bokem. Čili více méně jsme zvolení zástupci lidí v regionech a musíme prostě respektovat, měli bychom respektovat a pokud je to v souladu s naším vnitřním přesvědčením, tak pak s tím nemám samozřejmě problém. Čili doporučuji přijetí novely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.