Rakušan (STAN): Korespondenční volba je pro nás klíčová

04.05.2022 8:35 | Tisková zpráva

Poslanci by se dnes měli na mimořádné schůzi Sněmovny zabývat návrhem, který zavádí korespondenční volbu pro občany žijící v zahraničí.

Rakušan (STAN): Korespondenční volba je pro nás klíčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Jde o návrh, který již dříve předložila skupina senátorů napříč kluby v čele se zástupci z klubu Starostové a nezávislí. Schválení zákona o korespondenční volbě dlouhodobě prosazuje hnutí STAN. Dalším z projednávaných bodů by měla být i několikrát odložená novela zákona o střetu zájmů. Její návrh, za kterým stojí 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová z hnutí STAN společně se skupinou koaličních poslanců, upřesňuje současnou právní úpravu a její vymahatelnost v oblasti střetu zájmů veřejného funkcionáře ve vztahu k vlastnictví médií, účasti na veřejných zakázkách a investičních pobídkách.

„Dluh, který zanechala předchozí vláda, musíme konečně napravit. Pro české občany v zahraničí, kteří musí mnohdy překonávat i tisíce kilometrů, aby na zastupitelském úřadě odvolili, přinese schválení zákona znatelné usnadnění. Návrh leží ve Sněmovně již dost dlouho a my jsme připraveni ho dotáhnout do konce. Volební právo by mělo být umožněno všem s českým občanstvím bez ohledu na to, zda se v době voleb nacházejí na území České republice či v zahraničí,” uvedl předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan do jehož gesce zákona spadá. 

Podobu korespondenční volby již dříve představil senátor Marek Hilšer s podporou senátorů napříč politickým spektrem klubů STAN, ODS a TOP 09, KDU-ČSL a nezávislí, SEN 21 a Piráti. „Nebudeme jako předchozí vláda, dobré návrhy ze Senátu nemáme problém podporovat a aktivně prosazovat. Chceme, aby tento návrh prošel prvním čtením, a stal se nosičem tak důležité změny,” řekl před časem Rakušan.

„Úkolem demokratického státu je zajistit občanům dostupný výkon volebního práva. Proto korespondenční volba pro občany Česka pobývající v zahraničí není žádné privilegium, ale naprosto běžný způsob, jak umožnit výkon volebního práva v situaci, kdy se občan nachází stovky a mnohdy i tisíce kilometrů daleko od volební místnosti. To se dnes zcela běžně děje tisícům českých studentů, vědců nebo pracovníkům českých firem při dlouhodobých zahraničních pobytech,” upřesnil senátor Marek Hilšer.

Sněmovna by se měla zabývat také zákonem o střetu zájmů. Dosud jsou kvůli chybějící novele uzavřené registry majetkových přiznání politiků, protože Sněmovna na nález Ústavního soudu nestihla včas reagovat.

„Především poslanci z hnutí ANO dělali všechno proto, aby nebyly návrhy projednány. Starostové jednoznačně podporují transparentnost v politice, což se v případě nyní opozičních stran hovořit rozhodně nedá,” okomentovala situaci 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová.

„Přitom Ústavní soud nařídil minulé Babišově vládě už v březnu 2020, aby zákon upravila tak, že do Centrálního registru bude možné nahlížet pouze na základě předchozí žádosti, čímž bude právo veřejnosti na informace a právo veřejných činitelů na ochranu soukromí zachováno. Jsme ale stále ve stavu, kdy je Centrální registr oznámení nepřístupný. Doufám, že to skutečně už brzy skončí. Není to v zájmu veřejnosti ani nás politiků," dodala Kovářová.

Přístup k informacím o majetku politiků bude mít navíc jasná pravidla. Údaje nebudou každému volně k dispozici, ale budou jednoduše a rychle dostupné na předloženou žádost. Díky koaličnímu návrhu by také měli být z povinnosti zveřejňovat majetková přiznání vyjmuti neuvolnění místostarostové a radní nejmenších obcí. V neposlední řadě novela přináší přesnější vymezení zákazu vlastnit média. Současná legislativa má ohledně střetu zájmů řadu mezer, které umožňují nepoctivcům mezi politiky ovlivňovat mediální domy nebo nekalým způsobem vydělávat na veřejných zakázkách, dotacích a investičních pobídkách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.