Rakušan (STAN): Pane Babiši, vy nejste budoucnost České republiky. Vy jste minulost

03.03.2020 15:44

Projev na 41. schůzi Parlamentu České republiky dne 3. března - volné interpelace

Rakušan (STAN): Pane Babiši, vy nejste budoucnost České republiky. Vy jste minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda STAN Vít Rakušan

Hezké odpoledne, vážené dámy, vážení pánové, nepřítomný pane premiére Babiši. Slovo "vážený" jsem vynechal v dnešním kontextu zcela úmyslně. Je mi líto, že tady nejste a nesedíte za mými zády, protože moje slova s přednostním právem budou směřovat jenom k vám.

Já vás vyzývám k tomu, abyste se omluvil poslankyni Parlamentu České republiky paní Věře Kovářové. Někteří z vás možná nesledují veřejnoprávní média, ale ti, kteří je sledují a sledovali pořad 168 hodin, tak slyšeli něco nehorázného. Pan premiér Babiš před kamerami České televize nazval svoji kolegyni poslankyni poslaneckého klubu Starostové a Nezávislí bestií. Ano, to udělal premiér vlády České republiky.

Co po vás, pane premiére, Věra Kovářová chtěla? Nechtěla po vás vůbec nic. Věra Kovářová vám donesla seznam. Seznam chybějících škol a školek v rámci celé České republiky. Udělala práci za vás, kterou měl dávno udělat váš ministr nebo vy sám, nebo váš tým. Vy jste to neudělal a jakým způsobem vy jste na to reagoval? Vaším běžným způsobem - vulgaritou a sprostotou.

Věra Kovářová chtěla pouze nabídnout městům a obcím v rámci České republiky perspektivu. Perspektivu pro mladé rodiny, aby tam mohly žít, aby měly školy a školky k dispozici.

Ale vy, pane premiére, máte jenom dvě polohy, dvě polohy vašeho chování. Buď fňukáte a brečíte, stěžujete si tady, že vám celý svět ubližuje. Každý v tomto sále vám ubližuje. Vám, premiérovi této země, vám, jednomu z nejbohatších Čechů. Jste vlastně obětí spiknutí proti vám. Anebo máte druhou polohu. A ta druhá poloha je ještě horší. Vy na lidi křičíte, vy na ně řvete, vy je ponižujete, vy jim nadáváte, vy používáte sprostá slova. Už se opakovaně stalo, že jste při interpelaci zrovna paní poslankyni Kovářové řekl, že používá trapné kecy a podobně. Ale ještě nikdy jste nedošel tak daleko jako nyní.

Tady nejde o politiku, tady nejde o váš střet zájmů, tady nejde o to, že zneužíváte státní úředníky k vašemu soukromému byznysu. Ne. Tady jde o obyčejnou lidskou slušnost. Tady jde o to, jestli jste chlap, chlap, který se umí postavit sem k řečnickému pultíku, anebo dojít za paní poslankyní Kovářovou a říci jí obyčejné lidské a chlapské "omlouvám se, přehnal jsem to".

Vy jste nám několikrát říkal, že chcete stát řídit jako firmu. Co to znamená řídit stát jako firmu? Chápete to tak, že všichni v tomto státě jsou vašimi podřízenými? Na každého z nich můžete křičet, každému z nich můžete nadávat a každého z nich můžete ponižovat?

Víte, já věřím tomu, že i mezi vašimi voliči jsou slušní lidé. Dokonce i mezi poslanci hnutí ANO jsou slušní lidé. A já doufám, že i oni cítí, že tohle jste prostě přehnal, že tohle se prostě nedělá a že jste daleko za hranou slušného chování, které není přípustné jenom v Poslanecké sněmovně a mezi politiky, ale které není přípustné v celé naší společnosti.

Pane Babiši, vy nejste budoucnost České republiky. Vy jste minulost. Vy jste hrubost, neurvalost, konjunkturalismus, zneužívání svého postavení. Já si myslím, že to lidé v České republice brzo pochopí. A vy teď jako chlap můžete udělat jediné - přijít za Věrou Kovářovou, pane Babiši, a říci jí: Omlouvám se.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.