Rakušan (STAN): Zástupci ČSSD a KSČM odmítli diskutovat o inkluzi

15.02.2016 18:04

Necheme zavádět inkluzivní vzdělávání do škol, které nejsou na takovou revoluci připraveny. Cílem návrhu zastupitelů za TOP 09 a STAN bylo vyslovení nesouhlasu se záměrem ministerstva školství v oblasti inkluzivního vzdělávání. Zástupci ČSSD a KSČM však takto zásadní diskuzi odmítli a hlasovali proti zařazení bodu na program.

Rakušan (STAN): Zástupci ČSSD a KSČM odmítli diskutovat o inkluzi
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Podle opozičních zastupitelů není české školství připravené na inkluzi v míře, ve které je paní ministryní překládáno. Podle předsedy klubu zastupitelů Věslava Michalika (STAN) paní ministryně sice odložila některé aspekty zavádění společného vzdělávání o dva roky, což dá prostor k vyřešení zejména finančních nedostatků, ale nic se nemění na hlavním riziku snížení kvality českého základního školství v důsledku společného vzdělání všech dětí, včetně těch s mentální retardací, které nejsou schopny běžný vzdělávací program zvládnout.

K situaci se vyjadřuje také pedagog, krajský zastupitel a starosta Kolína Vít Rakušan: „Totální integrace je líbivá věc, ale fungovat může jen za určitých předpokladů.

Dělení tříd do malých skupin, společné vyučování pouze u některých předmětů. Dostatek speciálních pedagogů, asistentů, proškolení učitelů, schopnost pracovat s mentálně postiženými, skvělá diagnostika, příprava zřizovatelů, rodičů, veřejnosti. Většina z toho se však nestala. Totální inkluze po česku není připravená. Ředitelé základních škol nevědí, co mají nebo budou muset udělat. Není jasné financování. Nejsou lidi. Zavést povinnou totální integraci za této situace je hazardem s dětmi, jejich rodiči a vzdělaností celého národa.“

Ještě závažnější situace by vznikla na přetížených školách v okolí Prahy, kde jsou již dnes naplněny třídy na maximum. V některých školách dokonce musí být žáci odmítáni. V těchto školách nemají na zavedení takto široce pojaté inkluze ani technické možnosti.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.