Ramzer (ODS): Do Frýdlantu se v květnu po čtyřech letech vracejí Valdštejnské slavnosti

15.03.2023 21:24

Dlouhé čtyři roky čekal Frýdlant kvůli covidové pauze na své proslulé Valdštejnské slavnosti. Akce, která se koná vždy v lichý rok, musela být totiž kvůli opatřením proti nemoci Covid-19 v roce 2021 zrušena a Frýdlant na ni opět naváže až letos v květnu.

Ramzer (ODS): Do Frýdlantu se v květnu po čtyřech letech vracejí Valdštejnské slavnosti
Foto: ODS
Popisek: Starosta Frýdlantu Dan Ramzer

Tradičně třetí květnový víkend, konkrétně se slavnosti uskuteční od 19. do 21. května 2023. A opět půjde o zábavu všeho druhu pro malé i velké, pro celé rodiny i jednotlivce, pro milovníky historie nebo jen dobrého jídla, pití, hudby, tance, divadla a společenského dění. 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí

„Pro letošní rok máme pro Valdštejnské slavnosti připraveno několik novinek, žádné větší změny jsme však záměrně nechystali. Program slavností je léty prověřený a u desetitisíců návštěvníků oblíbený, proto jej zachováváme. Pátek bude tradičně civilní, věnovaný koncertům místních i věhlasných umělců, sobota a neděle se pak ponesou v historickém duchu a nabídnou přehršel programu v různých částech města. Mimochodem hvězdou pátečního programu bude slovenská kapela No Name, na kterou se už opravdu těšíme,“ říká starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

„Asi nejvýraznější letošní novinkou bude aktivní zapojení muzea ve Špitálku do programu slavností. Dříve byl Špitálek sice během slavností otevřený, ale většinou v něm byla pouze výstava výtvarných prací dětí z místní ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant. Letos to bude jiné. Zahrada Špitálku se totiž promění v alchymistickou dílnu a dílnu řemeslníků, kde si budou moci pokusy i řemesla vyzkoušet malí i velcí. Alchymistická dílna bude spolu s řemeslnými otevřena ve Špitálku v sobotu od 14.00 do 20.00 hodin a v neděli od 9.00 do 18.00 hodin,“ prozrazuje vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Frýdlantu Iva Beranová.
Dalším výraznějším prvkem letošních Valdštejnských slavností pak bude daleko větší zapojení místních, především školy, do programu. „Místní kapely nebo děti ze ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant se představí nejen tradičně v pátečním programu nazvaném „V podzámčí to žije“, ale i během celého víkendu. Děti se tak budou moci se svými nejrůznějšími vystoupeními představit opravdu na velkém pódiu na náměstí před tisícovkami lidí. Věříme, že to pro ně i jejich kantory bude nezapomenutelný zážitek,“ dodává Iva Beranová.

Valdštejnské slavnosti 2023 přinášejí malé zvýšení vstupného. „Bohužel od minulých slavností vzrostla cena snad všeho, co si lze při organizaci podobných slavností představit. Od energií, přes honoráře za výkony umělců, po materiál pro jednotlivé části programu. I my jsme proto museli přistoupit k navýšení vstupného. Nicméně nejde o žádné horentní sumy, jen o padesátikorunu, a kdo bude chtít, může jít na slavnosti úplně zdarma. Stačí totiž, aby se na ně vydal v historizujícím kostýmu. Město Frýdlant totiž vítá každého, kdo chce slavnosti tímto způsobem podpořit a svým kostýmem přispět k tomu, že na návštěvníky bude dýchat historie na každém kroku. Proto má každý v kostýmu vstup na slavnosti v sobotu i v neděli zdarma,“ vysvětluje starosta Frýdlantu.

Vstupné na jednotlivé dny i více dní je pro rok 2023 následující:

Pátek: 150,- Kč
Sobota: 200,- Kč
Neděle: 150,- Kč
Sobota + neděle: 250,- Kč
Pátek + sobota + neděle: 300,- Kč

Zdarma se na slavnosti dostanou děti do 130 cm, výšku budou již tradičně u jednotlivých vstupů do placené zóny na náměstí kontrolovat dobrovolníci – vstupenkáři. Dále mají vstup volný držitelé průkazů ZTP/P a jejich doprovod a o víkendu návštěvníci v kostýmu.

Program se už tradičně v pátek 19. května soustředí na náměstí T. G. Masaryka, kde proběhne festival „V podzámčí to žije“. „Jde o program civilní, ještě bez kostýmů, ale už v kulisách stánkařů. Je zaměřený na místní, ale i první návštěvníky odjinud. Střídají se zde vystoupení místních kapel, dětí, ale i umělců zvučných jmen. Návštěvníci se můžou těšit na velkou bubenickou show s mixovanou hudbou, místní kapely The Grizzlies a Wraní Woko, v programu budou bohatě zastoupeny hudební tělesa místních dětí pod hlavičkou ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant a ve 21.00 hodin to ve velkém stylu rozjedou slovenští No Name,“ těší se Dan Ramzer. Placenou zónou se náměstí v pátek stane od 12.00 hodin.

O víkendu se pak program rozlije do dalších částí Frýdlantu. „Samozřejmě ústředním místem slavností je náměstí, nicméně bohatý program se bude odehrávat i na řadě dalších míst města. V sobotu například proběhne návštěvníky oblíbená snídaně s vévodou na nádvoří hradu a zámku Frýdlant, tamtéž i večerní program s divadlem a ze zámku se pak vydá na náměstí v sobotu v noci legendární pochodňový průvod. V městském parku zase budou už od pátku nocovat a přebývat vojáci a vojenské ležení doplní i lazaret a lazebna, které si pro návštěvníky připraví místní aktivní senioři. A je se na co těšit, mají lazaret i lazebnu propracované do posledních detailů a návštěvníkům některé z procedur lazebny nabízejí i zažít na vlastní kůži,“ usmívá se Iva Beranová.

Do programu slavností se pak zapojí i kostel Nalezení sv. Kříže u parku, který nabídne v sobotu i neděli komentované prohlídky, hudební vystoupení a v neděli slavností mši a před kostelem vznikne zóna pro děti s historickým kolotočem, kuličkovou dráhou a dětskou střelnicí. Velkým lákadlem bude pak pro návštěvníky slavností jako již tradičně rekonstrukce historické bitvy, která se uskuteční na louce za restaurací Na Rozcestí v sobotu i v neděli odpoledne. A v restauraci Beseda proběhne v neděli dopoledne šachový turnaj na počest zakladatele novodobých slavností, Josefa Dřevínka. Ve Špitálku pak bude v sobotu a neděli už avizovaná dílna alchymistů i řemeslníků a v čp. 45 vedle bývalé mlékárny bude k vidění výstava výtvarných prací frýdlantských dětí.

Během slavností bude pro návštěvníky otevřeno také Turistické informační centrum v přízemí radnice a Městské muzeum v budově radnice a zajít se na slavnosti podívat shora budou moci návštěvníci z radniční věže. Vstupenky na věž však nebudou součástí vstupného na slavnosti, budou se kupovat zvlášť.  „Jak je již zvykem, na nádvoří radnice připravujeme jakousi dětskou a klidovou zónu. Děti se tam budou moci v sobotu a neděli vyfotit několikrát denně s vévodkyní, užít si divadélka nebo se zapojit do vyrábění v historických dílničkách ve výstavní síni, kde bude vybudován i improvizovaný kojící koutek pro maminky s nejmenšími návštěvníky,“ doplňuje vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu.

„Na náměstí připravujeme na sobotu také jednu novinku. Nad hlavami návštěvníků proběhne v sobotu slack-high show. A co to je, přeloženo do češtiny? Nad návštěvníky projdou po slack pásce artisté a to z budovy radnice až k jednomu domu v polovině náměstí. Bude to dobrodružné,“ doplňuje starosta Frýdlantu.

Hlavní hvězdou sobotního programu bude letos kapela Nightwish revival, která začne hrát ve 21.00 hodin a plynule na ní naváže příchod ohňového průvodu ze zámku a ohňostroj. V neděli by si pak návštěvníci neměli nechat ujít koncert kapely Barock od 14.00 hodin.

Vévodu Albrechta z Valdštejna bude letos opět provázet vévodkyně, která se také zapojí sama do některých částí programu.

O pohodlí návštěvníků co se týče jídla, pití a stánkového prodeje se postarají desítky trhovců nejen na náměstí T. G. Masaryka, ale i v přilehlých ulicích a v městském parku.

Město Frýdlant připraví pro všechny, kteří na slavnosti dorazí auty, dostatek parkovacích míst v okrajových částech Frýdlantu. Přesný seznam bude zveřejněn v průběhu května.

Více informací o Valdštejnských slavnostech 2023 i těch předchozích najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…