Ramzer (ODS): Frýdlant má městský ovocný sad. Ovoce si v něm bude moci utrhnout kdokoli

28.09.2019 21:29

Městský ovocný sad má od pátku 27. září 2019 Frýdlant. Sad vysázely v lokalitě Hág děti z místních základních škol a ze Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant (SŠHL), společně s vedením Frýdlantu a zástupci jednotlivých škol.

Ramzer (ODS): Frýdlant má městský ovocný sad. Ovoce si v něm bude moci utrhnout kdokoli
Foto: ODS
Popisek: Starosta Frýdlantu Dan Ramzer

Vysazeno v něm bylo na 55 ovocných stromků a keřů. Městský ovocný sad, jehož vznik iniciovalo a financuje Město Frýdlant, se tak stal dalším konkrétním a hmatatelným výsledkem spolupráce města a SŠHL.

„Městský ovocný sad vysadili společně žáci ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, Základní školy speciální a žáci SŠHL pod bývalou restaurací Koruna v lokalitě na Hágu. Je to prostor, kde bývala jen jáma, v níž tekl malý potůček. Před zhruba pěti lety byl ale v rámci výstavby kanalizace zatrubněn a místo bylo postupně zavezeno výkopky z rekonstrukce ulice Lužická. Vzniklo tím prostranství o rozloze zhruba 2 tisíce metrů čtverečných, které jsme zhutnili a srovnali a přemýšleli jsme, jak ho co nejlépe využít,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Na ideální využití pak přišel díky spolupráci se SŠHL Frýdlant. „Nápadu vytvořit v lokalitě Hág městský ovocný sad se ujali naši žáci oboru zahradník, tehdy z prvního a druhého ročníku. Vytvořili projekt, který přesně definoval, jaké druhy stromů a keřů v ovocném sadu budou, kde a jak rozmístěny a také se sami ujali úprav prostranství,“ říká ředitel SŠHL Frýdlant Ing. Miroslav Kudrna. Město nechalo prostranství zavézt 160 tunami ornice a osít, tak, aby se prostranství proměnilo v květnatou louku. Do ní v pátek podle projektu děti zasadily ovocné stromy a keře.

„Celkem se v městském ovocném sadu nachází 55 keřů a stromů, v naší krajině tradičních a původních. Lidé tu najdou ořešáky, jedlé kaštany, lísky, jabloně, hrušně, višně, třešně, jeřáby, aronie, angrešty, rybízy, rakytník nebo třeba muchovník. Plody z nich si bude moci do sadu přijít utrhnout kdokoli, sad zůstane veřejnosti otevřený,“ podotýká Miroslav Kudrna.

Místostarosta Frýdlantu pak vysvětluje, proč při hledání využití plochy zvítězil sad: „Při výběru využití plochy nás samozřejmě nejdříve napadl park nebo prostá výsadba stromů, jenže taková místa už ve Frýdlantu máme. Chtěli jsme, aby tu vzniklo něco, co nám dosud chybí. Proto jsme nakonec vybrali městský ovocný sad.“

"Z tohoto projektu mám velkou radost, protože je promyšlený a smysluplný. Proměnil nevzhledné místo, které dříve bývalo skládkou, v krásné zákoutí Frýdlantu, které má praktické využití. Věřím, že si ho oblíbí nejen místní, ale že se stane cílem návštěv i ostatních obyvatel města či návštěvníků," říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer, který se stejně jako místostarosta na výsadbě sadu osobně podílel.

Město Frýdlant začalo se SŠHL Frýdlant intenzivněji spolupracovat zhruba před třemi lety. Za tu dobu už se podařilo díky spolupráci například zvelebit prostranství kolem základní školy v Husově ulici, jehož podobu si žáci také sami navrhli a posléze vítězný projekt zrealizovali.

O městský ovocný sad budou jako součást výuky pečovat žáci SŠHL Frýdlant.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.