Ramzer (ODS): Stezka pro cyklisty a pěší podél ulic Bělíkova a Zámecká je hotová

20.12.2021 4:33

Nová stezka pro cyklisty a pěší vedoucí podél částí ulic Bělíkova a Zámecká ve Frýdlantu je dokončena. Stezka, která vznikla díky MAS Frýdlantsko z. s., výrazně zvýšila bezpečnost chodců a cyklistů na těchto poměrně frekventovaných silnicích.

Ramzer (ODS): Stezka pro cyklisty a pěší podél ulic Bělíkova a Zámecká je hotová
Foto: Redakce
Popisek: starosta Frýdlantu Dan Ramzer, ODS

Celkem přišla i s přeložkou vysokého napětí, která ale není hrazena z dotace, na zhruba 7 a půl milionu korun. Městu se na akci podařilo získat z Integrovaného regionálního operačního programu dotaci ve výši 5 201 843,38 korun. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí

„Nová stezka pro cyklisty a pěší spojuje končící chodník v Bělíkově ulici s cyklostezkou v ulici Zámecké. Je dlouhá 693 metrů a je koncipována jako smíšená stezka. Bude vyznačená svislým a vodorovným dopravním značením,“ říká vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Dana Kiliánová.

Stavba stezky začala v červnu tohoto roku, pracím však předcházely dlouhé přípravy. „Úplně první kroky jsme podnikli s Agenturou ochrany přírody a krajiny, se kterou jsme řešili, zdali zachovat nebo nezachovat lipovou alej podél ulice Bělíkova. Na základě jejich odborné konzultace jsme poté nechali vypracovat posudky a následně rozhodli o zachování hodnotných stromů, které na stezce zůstaly a kterým se cesta vyhýbá,“ popisuje první kroky v přípravě stezky místostarosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer. Staré stromy budou následně nahrazeny novou stejnověkou výstavbou, podobně jako v Zámecké ulici podél cesty ke školnímu statku.

Následovala jednání s Národním památkovým ústavem, protože dotčené území je nedílnou součástí ochranného pásma národní kulturní památky hradu a zámku Frýdlant. Velmi náročná pak byla i jednání se dvěma soukromými vlastníky pozemků, protože plánovaná stezka neležela jen na pozemcích Libereckého kraje. „Stezka je dokončena po bezmála pěti letech, před kterými se na ní začalo pracovat a to není krátká doba,“ podotýká místostarosta Frýdlantu. V lokalitě město vybudovalo i nové veřejné osvětlení a v Bělíkově ulici budou znovu osazeny i lavičky, ze kterých se rozprostírá nádherný panoramatický pohled na město a zámek.

Hlavním důvodem vzniku stezky bylo zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů v těchto ulicích. „Ulicí Zámeckou chodí lidé na procházky, k hradu a zámku Frýdlant, do pivovaru nebo na tenisové kurty a v ulici Bělíkova sídlí Střední škola hospodářská a lesnická, kde studuje na šest stovek žáků. Takže lidí tam denně projde nebo projede na kole opravdu hodně. Pohyb po dřívější krajnici ulic nebyl vůbec bezpečný a to ani v době, kdy byly příznivé klimatické podmínky, v zimě pak byl ještě nebezpečnější,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který má komunikace ve městě ve své gesci.
„Dokončením stezky pro cyklisty a pěší ale jak doufám práce v Bělíkově ulici zatím neskončí, protože už jednáme s krajem o opravě povrchu tamní komunikace a také o možnosti jejího rozšíření u budovy Střední školy hospodářské a lesnické tak, aby vzniklo místo pro pohodlné vyhýbání velkých aut. Obojí by bylo více než vítané,“ uzavírá Jiří Stodůlka.

Projekt „Stezka pro cyklisty a chodce ul. Bělíkova – ul. Zámecká, Frýdlant“ má registrační číslo CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_038/0015385. Žádost o dotaci byla podána do Integrovaného operačního programu, specifického cíle 4.1, v rámci 53. výzvy ŘO IROP „Udržitelná doprava – integrované projekty CLLD“ a v rámci 6. výzvy MAS Frýdlantsko, opatření integrované strategie: 1.1.2 Dopravní dostupnost /BEZPEČNÉ CESTY.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii