Ransdorf (KSČM): Česká tradice je naše budoucnost

20.05.2014 7:38

Vladislav Vančura je spisovatelem mého srdce. Nejenom proto, že měl stejný pohled na svět a společnost, ale i proto, že stavěl na české tradici. Věděl, že jazyk není jen prostředek komunikace.

Ransdorf (KSČM): Česká tradice je naše budoucnost
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Jazyk je něco, co vymezuje náš svět. Je spojený s určitou organizací práce a stylem života. Evropská unie byla dobrá i na to, abychom si uvědomili specifičnost, hodnoty a smysl češství. Češi zde žijí od 6. století. Náš stát je starší než Svatá říše římská i než anglické nebo francouzské království. Ano, prošli jsme mnoha krizemi a porážkami, ale i těmi porážkami jsme dokázali růst, jako Vančurův kníže Břetislav. A byli jsme první, kdo přišel s jazykovým pojetím národa a kdo porazil inkvizici.

Po dlouhé době válek o víru byli Češi první, kteří prorazili cestu myšlence náboženské tolerance (Rudolfův Majestát). V Konfederačních aktech jsme měli jeden z prvních dokumentů, ukazující směrem k modernímu parlamentarismu a konstituční monarchii. Tento vývoj byl po Bílé hoře násilím zastaven, ale génius národa se přesunul jinam: do hudby a výtvarného umění. Češi přežili rekatolizaci, přežili turecké války (tehdy každý čtvrtý muž prošel zkušeností tureckého bojiště). V době národního obrození nastartovali hnutí, které se stalo vzorem malým evropským národům. A nakonec završili národní obrození tím, že vybudovali svůj stát, Československou republiku. Tu chápal Čapek tak, že si ji drobní lidé vybudovali pro sebe. Ukázalo se, že to tak úplně pravda nebyla. Po Mnichovu nezbylo, než bojovat o obnovu české a československé státnosti znovu, ale s větším podílem sociálních práv. Naše pojetí státu a společnosti, které bylo spojeno s národní a demokratickou revolucí, bylo neobyčejně moderní. Jenomže studená válka to zmařila.

Mysleli jsme si, že po roce 1989 se bude stavět na občanské společnosti. Ne, nová moc vsadila vše na majetkový převrat a na vybudování nové kapitalistické elity, složené z lidí jako je Kellner, Bakala nebo Babiš. Jak to řekl ve svém rozhovoru (Hospodářské noviny 8. 3. 2013) Jan Stráský, „nechat některé lidi zbohatnout“, i když se předem vědělo, že se velká část úvěrů bank nebude vracet.  

Česká tradice je bohatá, ale nikdy neměla moc velkou důvěru ke státu. Stavěla veškerou obrodu společnosti na iniciativě zdola. A to je cesta i pro dnešek. Protože takzvaným elitám doma ani v Evropě věřit nelze.

Váš spojenec v Bruselu pro kontrolu elit má jméno Miloslav Ransdorf. Na kandidátce KSČM č. 4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.