Ransdorf (KSČM): Komunisté ve volbách 2013

14.10.2013 10:06

Častokrát dostávám během této volební kampaně otázku, čím se liší dnešní KSČM od předlistopadové KSČ. Občany totiž pořád straší tím, že hrozí návrat minulých pořádků se všemi omezeními, která tehdy byla.

Ransdorf (KSČM): Komunisté ve volbách 2013
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Vybaví se mi myšlenka Stefana George, velkého německého literáta, že pánem budoucnosti zůstane ten, kdo se dokáže změnit. Komunisté v České republice nepřemalovali firmu, ale přebudovali svou organizační strukturu, mají jiné stanovy, přizpůsobili program novým realitám. Levice procházela celá devadesátá léta procesem přeskupování a našla také dominantní téma: tím je dnes globalizace a prosazování široce pojatých lidských práv, obrana lidské důstojnosti. K tomu přibyla samozřejmě krize, která od roku 2008 znovu mění náš pohled na svět. Marx není mrtev a není kolem něj ticho, jak soudil známý francouzský spisovatel Max Gallo, ale je opět předmětem živého zájmu: jeho by globalizace vůbec nepřekvapila, stejně jako nástup ekologických hodnot. O krizi od roku 2008 ani nemluvím. Klíčové pojmy levice prošly výhní sporu mezi modernou a postmodernou, v teorii mezinárodních vztahů levice vnímá konflikt mezi Negriho a Hardtovou teorií impéria a Wallersteinovou teorií světového systému. Objevují se nové koncepce jako pojetí revoluce nízké intenzity (jako odpověď na koncepci konfliktu nízké intenzity). Marxismus je pluralitní útvar a přece za touto rozmanitostí je cítit hlubší jednota.

Politika komunistických stran se odvíjí v tomto kontextu. Ve vztahu vůči minulosti panuje jednota kontinuity a diskontinuity: kontinuity vůči cílům (solidární a sociálně spravedlivá společnost) a diskontinuity vůči metodám a prostředkům (jasná distance vůči zneužívání moci a práva). Po relativně úspěšných volbách 2002 (ldy komunisté dostali 18, 51% hlasů a více než 20% mandátů, tedy 41 z 200)  se obrátil na české komunisty filosof Václav Bělohradský s výzvou, aby se stali normální politickou stranou jako každá jiná. Jinak řečeno, měli by se vzdát nároku  být avantgardní politickou stranou. Komunisté tuto ambici nemohou opustit a také neopustí. Formulují ji ale jinak: strana už nikdy nebude vystupovat jako soudce nad společností a dějinami, ale jako tlumočník a překladatel mezi jednotlivými společenskými skupinami vrstvami a třídami. Dnešní společnost je fragmentovaná a problém levice je, jak se dostat v takovéto společnosti k solidární akci. Bez toho, že jednotliví aktéři pochopí, že mají společný zájem, bude trvat status quo: a ti, kdo mají moc, ji udržují i tím, že společnost tříští.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
V komunistických stranách vždy existoval dvojí přístup k občanské společnosti. Dnešní komunisté většinou staví na koncepci klíčového myslitele moderní levice, Antonia Gramsciho, který přišel s pojetím kulturní hegemonie. Komunisté by podle něho měli sázet na pronikání do občanské společnosti a na její kultivaci, na posilování svého vlivu na ideje a hodnoty ovlivňující myšlení a chování lidí. V českém komunistickém prostředí se dvojí přístup k občanské společnosti srážel vždycky. Dnes je dědictví Šmerala a Gramsciho výzvou, kterou nemůžeme obejít, zatímco nepřátelský vztah k občanské společnosti patří zcela nenávratně minulosti. Pro komunisty není jiná cesta k socialismu než přes rozvinutou demokracii všedního dne, přes skutečnou demokracii obsahovou. Takovou, která nebude jen procedurami, ale pronikne celý životní sloh společnosti. Stane se životním stylem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.