Ransdorf (KSČM): Posunování pravdy aneb o volebním potenciálu v České televizi

20.10.2013 19:46

Česká televize vyrazila do volebního klání se zbrusu novým nástrojem: s takzvaným volebním potenciálem. Provádí to společnost TNS AISA, kterou řídí ambiciózní Bronislav Kvasnička, který přes svůj věk 46 let už má nejednu mezinárodní zkušenost s tím, jak se v tomto řemesle pohybovat.

Ransdorf (KSČM): Posunování pravdy aneb o volebním potenciálu v České televizi
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Veřejnost jistě překvapily posuny v tom, se sděluje divákům Česká televize. Hnutí ANO Andreje Babiše mělo dlouho problémy se dostat přes pětiprocentní hranici, která je branou pro vstup do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Dnes už dávno přelezlo pomyslnou hranici deseti procent, která by mu zajišťovala příslušnost k elitním hráčům na české politické scéně. Podle České televize už před volbami obsazuje druhou příčku v žebříčku „volebního potenciálu“.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Někteří vzestup ANO spojovali s tím, že Babiš investoval do kampaně přímo a nepřímo obrovské prostředky, především do nákupu médií. To by samo o sobě nestačilo.  Jiní tvrdí, že v něm  veřejnost, unavená politiky, vidí nového Tomáše Baťu. To srovnání nesedí, protože Baťa vytvářel nové podniky a nové výrobní obory a úplně nová pracovní místa. Naproti tomu Andrej Babiš přebíral už existující podniky s výjimkou řepkového byznysu dotovaného státem. V případě Unipetrolu vyzobal rozinky a státu podnik vrátil. Je sice v žebříčku nejbohatších na světě údajně na 913. místě, ale typ Bati to rozhodně není. Program ANO je nesourodý a nelze ho brát vážně. Jako lídři kandidátek vystupují někteří lidé dobře připravení (všichni měli 14 dnů soustředěného mediálního tréningu) jako třeba manažerka Maxová v Jižních Čechách, ale většinou nijak nepřesáhli průměr, příkladem byl třeba výkon paní Jermanové ve Středních Čechách. Nabízenými „kádry“ to také tedy není, i když prý nejsou jako politici, protože makají a umějí dát lidem práci.

 

Systematický dvouměsíční vzestup ANO je spojený s uplatněním „volebního potenciálu“ v médiích a zejména v České televizi. Nevadí mi, že se výzkum koná po telefonu, to lze zvládnout a předností takové formy je rychlost, nevýhodou nedostatek osobního kontaktu s respondentem. Projekt sice sliboval 1200 respondentů a nakonec jich není ani 800. Ale i to by se dalo tolerovat. Ale co je neodpustitelným prohřeškem proti objektivitě je to, že se nekriticky pracuje s faktorem nerozhodnutých voličů. Oč jde, prozradil Jakub Kajman ve svém článku Slasti a strasti volebního potenciálu (Respekt 1. 10. 2013).

 

 Autor tam dovozuje, že radikální strany (například KSČM) mají nejstabilnější voličské jádro, nejrozhodnutější sympatizanty. Jestliže se započítávají hlasy pro strany, které volič zvažuje v dalším pořadí, zvýhodňuje to strany, které loví nejvíce mezi nerozhodnutými a nemají stabilní jádro podpory: to je především Babišovo hnutí ANO, dále Schwarzenbergova a Kalouskova formace TOP 09 a po politickém masakru dnes  i ODS. Kajman ukazuje, že váha takzvaných umírněných voličů oproti radikálním v takzvaném volebním potenciálu stoupá. Není se co divit, sečteme-li všechny hlasy ve volebním potenciálu, je to minimálně 130%. Nemyslím si také, že volební účast bude tak vysoká (v řádu přes 70%), jak deklarují autoři výzkumu. To samozřejmě výsledné proporce také ovlivní.

Nelze vyloučit, že  posunování pravdy, které naznačuje Jakub Kajman, bylo už v základu projektu volebního potenciálu a má ovlivnit výsledek voleb. V českých volbách od roku 1990 nikdy nebyla taková míra falsifikace jako v těchto volbách, ale ani vevolbách 2006 a 2010 se agentury nevyznamenaly. Přitom rozhození politických a hodnotových preferencí jako důsledek dlouhiodobé frustrace občanů je v současné době takového druhu, že výsledek pro jednotlivé strany je nejistý. Razance prezentování volebního potenciálu má vychýlit i pozice jiných agentur se solidnější metodikou a spolehlivějšími sítěmi respondentů. Uvidíme. Jediný prognózovatelný výsledek je ten, že s výsledkem voleb nebude spokojen nikdo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…