Richterová (Piráti): Chceme navýšení rodičovského příspěvku a místa v předškolních zařízeních

09.03.2023 5:34 | Tisková zpráva

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová upozornila na nevýhodné nastavení současné rodinné politiky. Piráti chtějí lepší podmínky pro rodiče s malými dětmi, garanci místa v mateřské škole nebo jiném předškolním zařízení, omezení nadměrné byrokracie a v neposlední řadě navýšení rodičovského příspěvku a jeho automatickou valorizaci.

Richterová (Piráti): Chceme navýšení rodičovského příspěvku a místa v předškolních zařízeních
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Olga Richterová na Primě CNN

„Na číslech Českého statistického úřadu se jasně ukazuje, že klesá porodnost. Může za to řada problémů. První je finanční situace rodin. Rodiče si nemohou přivydělávat, protože nemají místo ve školkách, a rodičovský příspěvek se nezvyšoval už roky. Jako Piráti se vždy snažíme rozhodovat podle toho, co je nejlepší pro budoucnost naší země a podpora rodin sem rozhodně patří. Nejen rodičovský příspěvek může zabránit ještě většímu demografickému propadu, máme proto konkrétní návrh,“ uvedla Richterová s tím, že je potřeba vrátit se k pirátskému návrhu, který byl již v minulosti předložen, ale nesetkal se s pochopením předchozí vlády.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

„Rodičovský příspěvek zamrzl v roce 2020 a jeho reálná hodnota neustále klesá. Návrh na jeho zvýšení a pravidelnou valorizaci jsme za Piráty podávali už v minulosti z lavic opozice a náš návrh smetlo ANO ze stolu. Mrzelo mě to, protože se o tom ani nechtěli bavit. Dnes je situace, kdy se tváří, že by byli pro, ale ve skutečnosti jsme to my, kdo podporu rodin prosazuje dlouhodobě,“ upozornila dále Richterová. Další důležitou součástí rodinné politiky je pak podle ní podpora částečných úvazků.

„O podpoře částečných úvazků se mluví už roky a já jsem velice ráda, že jsme se ve vládě na této podpoře dohodli, schválili ji a uvedli v účinnost. Tím je ale splněna jen první podmínka zlepšení celkového stavu, teď musí následovat další krok, kterým je garance míst v nějakém předškolním zařízení,“ upřesnila místopředsedkyně Sněmovny, která dlouhodobě pracuje na novele zákona o dětských skupinách a chce do České republiky přenést dobrou praxi zejména ze sousedního Německa.

„S kapacitou péče o malé děti jsme na tom velmi špatně, téměř nejhůře v Evropské unii. Je to dědictví mnoha minulých let a předchozích vlád, které pro to neudělaly nic. Velký počet míst pro děti dlouhodobě chyběl. Víme o tom a chystáme mimo jiné novelu zákona o dětských skupinách. Také je ale potřeba skutečně garantovat místa pro tříleté děti, což je sice již uzákoněno, ale praxe pokulhává. Postupně se můžeme zaměřit i na mladší děti po vzoru Německa, kde mají místa garantována dokonce od jednoho roku věku. Já osobně se také dlouhodobě věnuji zavedení takzvaných Tagesmutter, což jsou malé skupinky dětí ze sousedství hlídané v jedné domácnosti. U nás by se mohly jmenovat Sousedské hlídání. Vše je samozřejmě zcela dobrovolné a určené pro ty rodiče, kteří chtějí tyto možnosti využít. Za Piráty je pak velmi důležité, aby to bylo těm, kteří zájem mít budou, ze strany státu předvídatelně garantováno a podporováno," uzavřela Richterová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.