Richterová (Piráti): Jinakost se nám zdá podezřelá

22.03.2023 19:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rasové diskriminaci

Richterová (Piráti): Jinakost se nám zdá podezřelá
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Co máme jako lidi v naprosté většině společného? Že cítíme ostražitost vůči tomu, co je jiné, co neznáme. Jsme ve střehu, dokud si neověříme, že nehrozí nebezpečí. Obavy zmizí, jakmile danou situaci či prostředí známe a víme, že je bezpečné. Podobně funguje náš mozek i při setkání s lidmi, kteří vypadají odlišně. Předsudky, vzniklé i na základě strachu z neznáma, z jinakosti. A dá se s nimi docela dobře pracovat.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí

Příklad. Děti, které jsou ve školce s dalšími dětmi s různou barvou kůže odmala, bývají zcela v pohodě. Když školka jinak funguje dobře, tak neřeší jinakost. Pestrost je pro ně výchozí, normální stav. Jsou bez předsudků.

A taky mě napadá T. G. Masaryk a jeho celoživotní boj s pověrami o Židech. Přiznával, jak si často musel připomínat předsudky vlastní maminky. Jak ho formovaly úplně opačným směrem, než když se zastával křivě obviněného Žida Hilsnera. Aktivně proti nim bojoval i tím, že o nich mluvil.

Ale to už je dávno, řekneme si možná, jsme přece dál. Ale náš mozek je v zásadě tentýž. Jinakost se nám zdá podezřelá a může být nebezpečná. Když daného člověka poznáme, třeba barvu kůže přestaneme řešit. Začne hrát roli, jaký ten člověk je.

Včera byl Mezinárodní den pro odstranění rasové diskriminace. Úplné odstranění je ideál. Ta cesta bude ještě dlouhá, ale jdeme po ní jako lidstvo. A vidím naději.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.