Richterová (Piráti): Potřeba obecního bydlení se opět potvrdila

12.08.2019 6:30

Komentář na facebookovém profilu k financování sociálních služeb

Richterová (Piráti): Potřeba obecního bydlení se opět potvrdila
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Prázdniny jsou sice v plném proudu, neznamená to ale, že naši poslanci nemají plné kalendáře. V týdnu například naši členové Výboru pro sociální politiku Olga Richterova a Lukáš Kolářík navštívili Centrum sociální péče ve Vodňanech, následně K-centrum a doléčovací centrum Prevent 99 v Českých Budějovicích.

Mluvili jsme o problémech s "průtokovým" dotačním financováním sociálních služeb a obecním podílu.

Dál je důležité téma zdanění práce, obří zatížení i nejnižších mezd a téma agenturního zaměstnávání, které obcím mimochodem přináší řadu potíží, např. složité vymáhání třeba u poplatků za odvoz odpadu.

Starosta Vodňan rovněž upozornil na nedostatek profesí jako dětský psycholog, dětský psychiatr a pediatr. Průměrný věk pediatrů v regionu je přes 60 let. Chystám dotaz na ministra zdravotnictví ohledně podpory studijního oboru pediatrie na lékařských fakultách. Budeme se také s ministerstvem práce a sociálních věcí chtít bavit o podmínkách fungování pracovních agentur.

Ve Vodňanech jsme stihli ještě návštěvu místního CSP (Centrum sociální péče Vodňany), které poskytuje dvě služby – Domov pro seniory a pečovatelskou službu v terénu. Podoba zařízení i nasazení jeho zaměstnanců udělaly fakt dojem. Zejména retro koutky k zavzpomínání na mládí. Bohužel, pracovníci centra upozornili i na stále se snižující schopnost hradit náklady na pobyt z důchodů, zejména kvůli exekucím.

A co vypíchnout? Třeba fakt, že "jen empatie" v takovéhle práci nestačí, je třeba udržovat psychické zdraví a pohodu pracovníků i formou pravidelných & kvalitních supervizí. Podpora činnosti těch, kteří jsou v dennodenním bezprostředním kontaktu s lidmi s komplexními problémy, je klíčová pro to, aby oni sami neztratili schopnost zachovat si tolik důležitý odstup (nepřebírání zodpovědnosti) a zároveň laskavost - budu se zase ptát MPSV, jak supervize podporuje u všech sociálních pracovníků, tedy i na Úřadech práce.

Na doléčovací centrum zbylo v podvečer v Budějovicích již minimum času, přesto jsme se stihli dozvědět, že největší bolestí je shánění vhodného a dostupného bydlení pro klienty. Město totiž byty nemá a soukromníci se zase obávají, že se jedná o potenciálně problémové nájemníky, a především nechtějí rodiny s dětmi. V závěru se tak opět potvrdila potřeba obecního bydlení. Tomuto tématu se budou Piráti opět intenzivně věnovat, chystáme např. konferenci ve Sněmovně k sociální práci v bydlení, konat se bude již 2. října 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …