Richterová (Piráti): Rodič není návštěva

28.12.2022 21:11 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zákazu návštěv rodičů na dětských odděleních některých nemocnic

Richterová (Piráti): Rodič není návštěva
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Olga Richterová na Primě CNN

Některé nemocnice (např. FN Brno) i na dětských odděleních před svátky zakázaly návštěvy rodičů (zákonných zástupců). Z důvodu nárůstu respiračních nákaz a chřipky. Jenže děti rodiče či jiné blízké ke svému uzdravení potřebují. Dítě má proto ze zákona právo na nepřetržitou přítomnost zákonných zástupců, rodiče proto nelze návštěvními hodinami omezit.

Porušením práv dětí v dětské nemocnici v Brně se okamžitě začaly zabývat desítky lidí, rodičů i příbuzných dětí, a několik podnětů přišlo i mně. Lidé už vědí, že jde o porušení zákona. Po všeobecném tlaku, který se vzedmul ze strany odborné i laické veřejnosti nemocnice změnila svůj postoj.

Děkuji především našemu pirátskému náměstkovi ministra zdravotnictví Josefu Pavlovicovi, který zákazy pobytu rodičů u dětí v nemocnicích začal okamžitě řešit po úřední linii. Otevřeným dopisem vyzval k dodržování zákona i Český helsinský výbor: Otevřený dopis řediteli Fakultní nemocnice Brno - Český helsinský výbor (ZDE).

Doporučením je nadále omezený vstup druhého rodiče. V současné situaci, kdy jsou nemocnice extrémně přetíženy, je možné tento postup chápat. Pokud však druhý rodič z jakéhokoliv důvodu nemůže dodržet návštěvní hodiny (a neporušuje samozřejmě jiné zásady, např. není pod vlivem), nemělo by mu být v přístupu k dítěti bráněno. Nikdo také nemůže nařídit, jestli trvale přítomným rodičem bude matka nebo otec.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Přeju si moc, aby žádné malé dítě nemuselo být v nemocnici bez rodičů. Věnuju se proto s dalšími osvětě dlouhodobě, ať už ve věci prospěšnosti blízkých pro léčbu nebo znění zákona. A budu v tom pokračovat.

Proto už na leden připravuji kulatý stůl ve Sněmovně ve spolupráci s mnoha organizacemi, a s mou kolegyní Martinou Ochodnickou. Měli bychom probrat právě pohled těch, kterých se to týká, a také znění jasných podmínek, jak umožňovat rodičům být s dítětem v nemocnici. Hledáme totiž, jak to jde. Odůvodněně. Zároveň jsme si vědomi toho, že na zdravotníky je dlouhodobě vyvíjen velký tlak a naslouchat je potřeba oběma stranám.

Nemoc nebo úraz znamená pro dítě i rodiče velký stres, většina z nás to někdy zažila. Když nám není dobře, potřebujeme - ať jsme malé dítě, nebo dospěláci - cítit, že nejsme sami. Při pocitu bezpečí a ochrany, v objetí blízkého člověka se i lépe a rychleji hojíme. Velký vnitřní stres, to je to co dítě nebo i jakýkoliv jiný pacient prožívá, pokud má pocit, že ho jeho blízcí opustili.

My dospělí ale máme výhodu. Víme, že doma na nás někdo čeká. Malé dítě to nechápe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…