Richterová (Piráti): Vládě chybí vize a funkční strategie k boji proti chudobě

21.01.2020 7:32

Vláda dnes projednává stostránkovou Strategii sociálního začleňování 2021-2030. Dokument předpokládá existenci tzv. prováděcího dokumentu, který vláda dosud nestihla vypracovat. A dokonce chybí i vyhodnocení akčního plánu z loňského roku. Lze vůbec navrhovat dlouhodobou strategii bez řádného vyhodnocení pozitivních a negativních dopadů?

Richterová (Piráti): Vládě chybí vize a funkční strategie k boji proti chudobě
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Podle výzkumu MPSV se v roce 2015 nacházelo v ČR 95 000 až 115 000 sociálně vyloučených osob, tedy lidí potýkajících se s chudobou. Toto číslo přitom trvale roste, stejně jako počet sociálně vyloučených lokalit. Čísla jsou alarmující, ale projednané dokumenty kromě shrnutí dat neobsahují žádnou strategii ani vizi – okrajově zmíněný program Výstavba je zatím ve fázi příslibu jediného projektu. Ve strategii zcela chybí zmínka o chystaném sloučení dávek na bydlení do přídavku na bydlení. Ten by díky přechodným ustanovením uvedeným v souvisejících předpisech (nikoliv v zákoně) plně vstoupil v účinnost v červnu 2021, tedy několik měsíců před volbami. Vzhledem k následujícím podzimním sněmovním volbám se může stát ztráta bydlení v tomto čase závažným existenčním problémem mnoha tisíc lidí.

Nedostatek aktuálních podkladů a závěrů z předchozích let kontrastuje s množstvím příslušných pracovních skupin. Kromě Komise pro sociální začleňování se třemi mezirezortními pracovními skupinami pro bezdomovectví, finanční gramotnost a vězeňství sem spadá i vládní Agentura pro sociální začleňování, která sepsala Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období 2016 až 2020. Je třeba začít konečně jednat. A propojit know-how a strategie s "tvrdými" penězi a dlouhodobou podporou komunitní a sociální práce. Prosté přepisování minulých dokumentů bez návrhu řešení fungovat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…