Řihák: Finanční problémy mají kvůli Nečasově vládě všechny nemocnice

19.11.2013 16:11

Středočeská ODS dnes upozornila na hrozící finanční problémy krajských nemocnic, které jsou podle ní způsobeny špatným hospodařením a řízením. Představitelé ODS dokonce tvrdí, že „kraj potíže nemocnic nevnímá a kvalitu poskytované péče neřeší“.

Řihák: Finanční problémy mají kvůli Nečasově vládě všechny nemocnice
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

„Rád bych členy středočeské ODS ubezpečil, že kvalita poskytované péče v krajských nemocnicích patří k prioritám současného vedení kraje. Zásadní vinu za finanční problémy našich nemocnic ale nese bývalá Nečasova vláda. Právě tato vláda, v níž ve funkci ministra zdravotnictví působil Leoš Heger z TOP 09, schválila novou úhradovou vyhlášku, na základě které VZP platí za stejný rozsah poskytovaných služeb meziročně o 5 procent méně. Přitom stejná Nečasova vláda zvýšila i DPH. Tím náklady nemocnic samozřejmě rostou,“ říká středočeský hejtman Josef Řihák.

Dalším problémem podle hejtmanova vyjádření je, že za stejné služby a za stejné diagnózy neplatí zdravotní pojišťovny všem zdravotnickým zařízením stejně. „Mnohé pražské nemocnice dostávají za stejné operace, které provádí naši lékaři ve středočeských nemocnicích, až o 100% více,“ upozornil hejtman Řihák s tím, že výsledkem všech těchto disproporcí je, že krajské nemocnice mají z roku na rok k dispozici o desítky až stovky miliony korun méně. „Svádět proto nedostatek peněz pro středočeské nemocnice na kauzu Davida Ratha považuji za absurdní. ODS a především TOP 09 by si měly zamést před svým vlastním prahem a nesvádět problémy, které tyto strany způsobily, na jiné,“ říká hejtman Josef Řihák.

Podle předběžných odhadů Odboru zdravotnictví Středočeského kraje se propady v úhradové vyhlášce pohybují v řádu desítek miliónů korun. A další propad lze očekávat od 1. ledna 2014. V návrhu krajského rozpočtu na rok 2014 je částka, kterou ODS mylně připisuje nemocnicím a která byla požadována Odborem zdravotnictví KÚSK. Tedy nikoliv jen pro nemocnice.

„Na příští rok krajský rozpočet počítá v kapitole zdravotnictví s částkou 717,8 milionů korun. Z toho na pokrytí ztrátových činností nemocnic půjde 170 miliónů korun, na Záchrannou zdravotnickou službu SK půjde 403 milionů korun a na Lékařskou službu první pomoci 26 milionů korun. Dětská centra by měla od kraje získat 82 milionů korun. A na regulační poplatky počítáme pro rok 2014 s částkou 20 milionů korun,“ upřesnila radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová. ODS by podle radní Fialové neměla dělat závěry před vlastním jednáním zastupitelstva. „Je to jako dělat účet bez hostinského,“ uvedla.

Dodala, že 180 milionů korun bylo v rámci Regionálního operačního programu převedeno na jiné projekty, které byly již v takovém stadiu připravenosti, že mohou získat finanční prostředky do konce čerpacího období. „Nemocnice by neměly mít ani problémy s finanční morálkou, neboť minimálně do konce ledna 2014 mají zajištěno cashflow,“ doplnila členka krajské rady Jiřina Fialová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…