Rogos (ANO): Zastupitelstvo Hořovic bude díky ANO pod větší kontrolou

04.10.2015 13:01

Na veřejném zasedání zastupitelstva města Hořovic ve čtvrtek 3. září 2015 schválili zastupitelé změnu jednacího řádu ve smyslu pořizování videozáznamu ze svého zasedání. Tento návrh předložilo hnutí ANO Hořovice prostřednictvím svého zastupitele Petra Karbana.

Rogos (ANO): Zastupitelstvo Hořovic bude díky ANO pod větší kontrolou
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Videozáznam bude uložen vždy nejpozději do deseti dnů od konání zastupitelstva na webových stránkách města, a to nejméně po dobu čtyř let. Hořovice byly doposud jednou z mála obcí své velikosti, která podobný záznam nepořizovala. Jsme přesvědčeni, že schválení tohoto návrhu pomůže mnohem více otevřít naši radnici, a to zejména těm obyvatelům, kteří nemají možnost se jednání zastupitelstva zúčastnit osobně. Zároveň bude pořízen zcela objektivní záznam o tom, jak který zastupitel hlasoval a případně co hlasování předcházelo. Jedná se bezesporu o velkou změnu a hlavně o posun k lepší transparentnosti zastupitelstva obce.

Bohužel náš další návrh na pořizování jmenovitého záznamu hlasování zastupitelů se prosadit nepodařilo. Použitá argumentace některých zastupitelů koaličního seskupení, poukazující na skutečnost, že při rozhodování zastupitelstva se jedná o kolektivní vůli a kolektivní odpovědnost, není pro nás rozhodně na místě.

Ani s jejich dalším názorem, že pořizování jmenovitého záznamu by mohlo vést k tomu, že by se zastupitelé raději zdrželi hlasování, aby nevstupovali do rizika, se rozhodně nemůžeme ztotožnit. Každý zastupitel je před zákonem osobně zodpovědný za svá jednání a rozhodnutí, vykonává svůj mandát osobně a v souladu se svým slibem a není přitom vázán žádnými příkazy. Na tuto skutečnost bychom neměli zapomínat, neboť každý zastupitel by si měl uvědomovat a nést případnou trestně právní odpovědnost za svá rozhodnutí v kolektivním orgánu.

Ján Rogos, předseda místní organizace ANO Hořovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.