Rohanová (Úsvit): Jde v hnutí o peníze? Ano! Nehledejme zradu tam, kde se volá po demokracii

06.04.2015 16:29

Ano! Vždy jde o peníze! Otázkou ovšem v tomto případě zůstává o peníze pro koho? Zrekapitulujme si ty informace, které do dnešního dne vypluly ohledně financí, mezi obyčejné lidi a voliče Úsvitu.

Rohanová (Úsvit): Jde v hnutí o peníze? Ano! Nehledejme zradu tam, kde se volá po demokracii
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Hnutí za volební období čerpá částku ve výši 122. 113 900,- Kč jako státní příspěvek na činnost.  V roce 2013, tedy v roce voleb do Poslanecké sněmovny bylo Úsvitu ze státního rozpočtu vyplaceno celkem 39. 726 400,- Kč a v roce 2014 se jednalo o částku ve výši 23.389 180,- Kč. Celkem pěkná suma za rok a půl poslanecké práce….
Výdaje deklarované předsedou Tomiem Okamurou  spojené s volbami do Europarlamentu, komunálními volbami a doplňujícími volbami do Senátu nepřesáhly ani zdaleka částku 15.000 000,- Kč.

Vezmeme-li v úvahu řeč čísel, tak konto Hnutí má pouze z příspěvků státního rozpočtu obsahovat částku okolo 48 mil. Kč.

V tuto chvíli se obyčejný člověk začíná , po prohlášení předsedy Úsvitu v únoru letošního roku o mínusovém stavu účtu,  ptát kde peníze jsou? Jistě každý z nás chápe, že politická strana má výdaje spojené se svým fungováním. Každá z nich platí PR agentury, právní kanceláře, krajské poslanecké kanceláře.

Ale…a to je právě ten zakopaný pes ve financích Úsvitu. Ale jak účelně jsou tyto státní prostředky vynakládány? Existují pouze dvě možnosti. Tou první je využití těchto financí v prospěch nás všech, kdy jsou podávány změny, doplnění či rušení zákonů které obyčejným lidem leckdy ztrpčují život, kdy strany či hnutí nám svým fungováním nabízí možnost potkat se s lidmi, které jsme si jako zástupce zvolili. A pak je tu možnost druhá a tou je odliv financí přes různé  agentury a právní služby do soukromých kapes.

Obávám se, že Úsvit je právě tou druhou stranou mince. Zveřejněné faktury společností ATM,  10 minutes a předsedou hnutí zmiňovaná smlouva na právní služby mě zrovna neutvrzují v tom, že bych se mýlila.

A otázka zní : jde o v tuto chvíli o boj o účelnost vynaložených prostředků nebo o jejich odklánění? Chceme aby peníze státu šly do soukromých kapes nebo na to, na co jsou určeny? Pokud tzv. „ pučisté“ dokáží vypovědět pochybné smlouvy a budou prostředky vynakládat transparentně na fungování Úsvitu, pak nevidím jediný problém.
V tuto chvíli je třeba otevřít oči a na vše pohlédnout bez emocí. Řeč čísel je nekompromisní a hovoří spíše v neprospěch Tomia Okamury.

Vím, že spousta z Vás bude argumentovat tím, že se údajní zrádci vyšplhali po zádech svého předsedy a jde jim jen o to se ho zbavit a ovládnout finanční příspěvky státu, ale zamysleme se nad tím, zda jim jen moc dlouho netrvalo prohlédnout a zjistit, že demokracie hlásaná předsedou Úsvitu není právě jen tou demokracií  která nepřipouští jakýkoliv dialog? Zda jejich důvěra vůči němu nebyla až příliš velká?

Nehledejme zradu tam, kde část lidí volá po deklarované demokracii. Zkusme bez nadávek a útoků nechat tyto lidi ukázat jaký je jejich úmysl a zhodnoťme jejich práci pro nás obyčejné lidi na konci volebního období. Teprve  v tu chvíli můžeme jednotlivé poslance soudit. Ne za to co se odehrává dnes v Úsvitu, ale za jejich práci pro nás!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…