Roithová (KDU-ČSL): Síťová neutralita a roaming

03.04.2014 9:49

Ve čtvrtek 3. 4. 2014 v Evropském parlamentu v rámci hlasování o telekomunikačním legislativním balíčku schválíme pro spotřebitele dvě zásadní věci. Týkají se roamingu a tzv. síťové neutrality - v obou případech zaujímá Evropský parlament ostřejší stanovisko, než obsahuje původní návrh Komise.

Roithová (KDU-ČSL): Síťová neutralita a roaming
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

Jsem ráda, že roaming bude zrušen ke konci roku 2015. Již deset let se v Evropském parlamentu roamingem zabývám. Po roce 2004 nám operátoři tehdy nebyli schopní předložit reálnou analýzu výdajů ospravedlňující tak vysoké ceny roamingu a zároveň vysvětlit rozdíly mezi cenami volání u stejné společnosti z různých států EU. Národní regulátoři si současně stěžovali, že nemohou účinně zasahovat v této oblasti přeshraniční komunikace a podnikání. Na základě těchto faktů jsme nastavili trajektorii postupného snižování ceny za roaming s cílem jeho úplného zrušení v rámci komunikace uvnitř EU. Osobně jsem se angažovala několik let, aby tato regulace zahrnovala i datové přenosy (zejména internet). Operátoři, pokud jde o internet, tvrdili, že bez regulace dojde přirozenou cestou ke snížení roamingu. Vzhledem k tomu, že jejich prognóza nebyla naplněna, přistoupili jsme i k regulaci datových služeb. Podle původní nastavené trajektorie by ceny za vnitrostátní a zahraniční hovory od konce roku 2015 měly být stejné. Již delší dobu upozorňuji na to, že tím dojde k zásadnímu průlomu trhu telekomunikačních služeb - pro občany bude možné bez ohledu na zemi pobytu vybírat podle ceny i kvality nabízených služeb z českých i zahraničních operátorů.
 
Druhé téma, kterému je věnována menší mediální pozornost, ale jeho dopad na běžné spotřebitele - uživatele internetu - jde o tzv. síťovou neutralitu a definici "specializovaných služeb". V kostce řečeno - o to, zda operátoři budou moci omezovat rychlost internetu pro cizí/neplatící data. V situaci, kdy by zásah do komplexního a stále se vyvíjejícího světového internetu mohl přinést jeho významné zpomalení, není rozumné takový přístup podpořit. Domnívám se, že uživatelská kvalita internetu by se přijetím volné definice neutrality a specializovaných služeb, kterou navrhuje Komise, výrazně zhoršila. Přístup k svobodnému a otevřenému internetu je jedním z motorů současného hospodářství, a proto stojí za to jej uchovat v co nejméně upravené formě. Za důvěru, ochranu a svobodu spotřebitelů v digitálním prostředí se zasazuji v Evropském parlamentu již od svého prvního volebního období - a hodlám to potvrdit i při hlasování, při kterém podpořím dodatky zaručující tyto hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.