Roithová: Řemeslníci a tupé nástroje

22.07.2013 13:59

Četla jsem v jedné knize přirovnání k truhláři, který měl tak tupé nástroje, že musel pracovat o tolik déle než ostatní, až neměl čas si je nabrousit.

Roithová: Řemeslníci a tupé nástroje
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

S trochou nadsázky jsem si řekla, že zákony jsou nástroje, které by měly pomáhat udržovat chod společnosti a bylo by proto vhodné, aby byly ostré a aby jimi vládli zdatní řemeslníci. A bez nadsázky jsem si řekla, že naše zákonodárství – tvůrci i právo – potřebuje sebezpytování. Pro jistotu pokorně dodávám, můj pochybovačný čtenáři, že se z tohoto společenství jako někdejší ministryně a senátorka a současná poslankyně Evropského parlamentu nevyjímám.

Zhruba před rokem jsem upozorňovala na to, že prováděcí zákon první přímé volby prezidenta má řadu nedostatků – kromě jiného v oblasti kontroly nekalého financování kampaně. Při jedné panelové diskusi jsem se dokonce v přímém přenosu zeptala ostatních kandidátů, kteří jako jediní (jinak v celé republice nikdo!) mají možnost podat podnět k prošetření financování kampaní, zda o ně požádáme. Zůstala jsem bez odpovědi. Když jsem zvažovala možnost, že tento podnět podám sama, zjistila jsem, že prováděcí zákon nestanovuje žádné sankce a že ani ze zjevného porušení pravidel nevyplývá pro viníka zhola nic. Zůstali jsme bez nástroje.

Dnes sledujeme s podobným tápáním příběh výměny vlády, který ve třech kapitolách rozepsali různí autoři a i ti se ještě střídají s jinými. Kapitolu první, zda lze směňovat poslanecké mandáty a poslanecký slib za funkce ve státních firmách a institucích, dopisuje za státního zástupce Nejvyšší soud s tím, že na vyšetřování případné korupce tohoto typu se vztahuje poslanecká imunita. To v důsledku neznamená sice konec současného vyšetřování obviněných bývalých poslanců, ale především riziko konce nadějí, že se vyšetřovatelé podívají také na podobné případy minulých vlád. Z mého pohledu jde jak o neostrý nástroj, tak o špatné řemeslníky.

Kapitolu druhou, kterou začal psát prezident po pádu koaliční vlády jmenováním premiéra bez odpovědnosti poslanecké sněmovně, dopisují sami poslanci, z nichž mnozí dokázali v duchu hesla „situace se na bojišti mění každým okamžikem“ vyměnit během několika dní nejen argumentační arzenál, ale i stranu, za níž brojili. Fakt, že se až nyní hovoří v souvislosti s popřením dosavadních ústavních zvyklostí na základě „přímého mandátu prezidenta“ o nutnosti změnit text Ústavy, podle mého soudu potvrzuje nedobroušenost zákona o první přímé volbě hlavy státu a především diletantství řemeslníků.

Jen třetí kapitolu, kterou začali psát sponzoři některých prezidentských kandidátů a politických stran, dopíší pravděpodobně oni sami. Dokonce se mi zdá, že jim nedůvěra a půtky mezi jednotlivými tábory státní moci – tedy prezidentem, vládou a parlamentem – mohla přijít vhod. Čím více se totiž mluví o politické krizi, tím méně se hovoří o nich; čím více se média věnují veřejným přestřelkám politiků, tím méně se věnují zákulisním dohodám a tlakům.

Dobrý řemeslník si dokáže na čas poradit i s tupým nástrojem, špatný řemeslník chvíli vystačí s dobrým nástrojem, špatný řemeslník se špatným nástrojem dobré dílo nikdy nevykoná. Historie ale nabízí ještě jedno varování: tupý řemeslník s ostrým nástrojem pracuje dost často pro někoho jiného. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Roithová - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.