Ropková (ČSSD): Je zapotřebí utnout veškeré spekulace. Nechceme, aby se oblíbené trhy staly rukojmím politických tahanic

14.01.2017 9:17

Sociální demokraté odmítají politizaci farmářských trhů i další zástavbu zeleně v Praze 3.

Ropková (ČSSD): Je zapotřebí utnout veškeré spekulace. Nechceme, aby se oblíbené trhy staly rukojmím politických tahanic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Přestože nezávislé právní stanovisko konstatovalo, že je možné výběr provozovatele farmářských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad řádně dokončit podpisem smlouvy, požadují sociální demokraté jeho okamžité zrušení a převedení provozu farmářských trhů přímo pod městskou část.

„Je zapotřebí utnout veškeré spekulace a převzít odpovědnost za kvalitní služby pro naše občany,“ uvedla po jednání zastupitelů předsedkyně klubu Irena Ropková. Tématem jednání byla i ochrana zeleně a parků v Praze 3 a boj proti její nesmyslné zástavbě.

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, které se v poslední době staly předmětem politického tlaku opozičních zastupitelů z hnutí ŽNS i spekulací široké veřejnosti, by měla napříště provozovat přímo městská část. Shodli se na tom zastupitelé městské části Praha 3 zvolení za sociální demokracii. „Máme k dispozici právní stanovisko renomované advokátní kanceláře Rowan Legal, které jednoznačně říká, že výběrové řízení je možné dokončit podpisem smlouvy. Jsme si však vědomi toho, že věc již dávno nemá pouze právní, ale i politický význam. Spekulace o transparentnosti celého výběru pronikly i do celostátních médií a poškozují obraz městské části,“ vysvětluje předsedkyně klubu zastupitelů ČSSD Irena Ropková. „Nechceme, aby se obyvatelé a jejich oblíbené trhy staly rukojmím politických tahanic a právních sporů, chceme, aby trhy fungovaly a nabízely co nejkvalitnější služby,“ dodává.

Sociální demokraté proto požadují neprodlené zrušení celého výběrového řízení. „Stánky se nacházejí ve vlastnictví městské části, proto považujeme za nejvhodnější řešení, aby trhy provozovala na vlastní politickou odpovědnost právě ona,“ říká Ropková. Městská část by tak prostřednictvím některé ze svých akciových společností pronajímala prodejní stánky přímo stánkařům. „Očekávám, že se díky tomu zvýší příjem městské části plynoucí z nájemného a ten bude moci být investován zpět do rozvoje farmářských trhů,“ vysvětluje předsedkyně klubu zastupitelů.

Nic tak nebrání tomu, aby se obyvatelé městské části mohli těšit na oblíbené trhy i nadále. „Jsme přesvědčeni, že změna povede k dosažení vyšší kvality služeb poskytované občanům Prahy 3. Sama se na obnovení provozu trhů po zimní přestávce moc těším,“ dodává Irena Ropková.

Zastupitelé zvolení za ČSSD se dále na jednání věnovali problematice hrozící zástavby v Kunešově ulici na okraji oblíbeného parku Krejcárek. Tamější pozemky, nacházející se v soukromém vlastnictví a sloužící po desítky let jako veřejná zeleň, má nový metropolitní územní plán podle návrhu proměnit v zastavitelné plochy umožňující výstavbu až pětipodlažních budov. „Tuto změnu považujeme za nesmyslnou a jdoucí zcela proti zájmům městské části a jejích obyvatel. Proti hrozící zástavbě jsme se při projednávání celé záležitosti několikrát postavili a nehodláme ustoupit. Budeme požadovat nápravu po Institutu plánování a rozvoje hlavního města, který je zpracovatelem územního plánu,“ říká předseda zastupitelského výboru pro územní rozvoj Zdeněk Zábojník.

V reakci na nesouhlas části politické reprezentace soukromí vlastníci pohrozili, že vypoví smlouvu umožňující veřejnosti přístup do celého parku Krejcárek, který se též nachází ve vlastnictví majitelů zmiňovaných pozemků. „S touto formou vydírání nesouhlasíme a budeme i nadále hledat řešení, které zachová zeleň i veřejné užívání parku Krejcárek,“ dodává Zábojník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.