Ropková (ČSSD): Otevřeme novou kapitolu polytechnické výchovy na území metropole

07.06.2017 7:32

Hlavní město bude koordinovat technickou výchovu žáků základních škol, vznikne sedmnáct „polytechnických hnízd“.

Ropková (ČSSD): Otevřeme novou kapitolu polytechnické výchovy na území metropole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Tradiční dílenská výuka žáků základních škol se vrací v moderním hávu. Takzvaná polytechnická hnízda, která podle připraveného projektu vzniknou z evropských prostředků na jednotlivých středních školách a v domech dětí a mládeže, nabídnou již od poloviny příštího školního roku základním školám v blízkém okolí odborné zázemí pro polytechnickou výuku i dostatek materiálu a zkušených pedagogů. Po jednání městské rady to uvedla radní pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Díky projektu polytechnických hnízd, který bude po formálním schválení financován z prostředků evropského operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání (OP VVV), se žáci základních škol v nadcházejícím půlroce dočkají vybudování celkem sedmnácti moderně vybavených dílen na jednotlivých středních školách a v domech dětí a mládeže. „Od února příštího roku tak otevřeme zcela novou kapitolu v rámci polytechnické výchovy na území metropole. Díky projektu polytechnických hnízd a souvisejících aktivit vyřešíme ve spolupráci s pražskou hospodářskou komorou a dalšími partnery dlouhodobý problém základních škol v podobě nedostatku dílen, aprobovaných učitelů, učebnic i materiálu pro tento druh výuky,“ vysvětluje radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková. Jejím hlavním cílem je lépe připravit žáky základních škol pro studium na středních školách a pomoci zvýšit manuální zručnost mladé generace.

Žáci základních škol budou nejprve v pátém ročníku navštěvovat půldenní vzdělávací aktivitu zaměřenou na poznání řemesel a služeb, která je obklopují. Následně se budou žáci sedmých a osmých ročníků základních škol vzdělávat jednou měsíčně po dobu čtyř hodin přímo v moderně vybavených polytechnických hnízdech, která  vzniknou v pilotní fázi projektu na sedmnácti místech v Praze. „Na jednotlivých středních školách a v domech dětí a mládeže si v polytechnických hnízdech žáci základních škol osvojí pod dohledem zkušených mistrů základy mechaniky a základy robotiky,“ vysvětluje radní Ropková.

Pod patronací pražské hospodářské komory a jednotlivých středních škol naváže navíc na polytechnickou výuku nabídka volnočasových kroužků určená nejen žákům základních škol, ale rovněž jejich rodičům. „Tento třetí pilíř obnovené polytechnické výchovy pomůže prohloubit osvojené znalosti a dovednosti a v mnoha případech i vyřešit tradiční dilema, co o víkendu podniknout s dětmi. Volnočasové kroužky umožní rodičům v tomto ohledu skloubit příjemné s užitečným,“ dodává Ropková.

Podle připraveného projektu bude v prvním tříletém pilotním úseku projektu investováno do polytechnických hnízd celkem přibližně devadesát milionů korun. Kompletní vybavení jednoho hnízda včetně ponků, kompletní sestavy nářadí na mechaniku a také vybavení na robotiku vyjde na celkem 1,2 milionu korun. V rámci projektu bude dále hrazen materiál na výrobky žáků, náklady na vzdělávání učitelů a odměny mistrům za výuku. Projekt bude pro žáky základních škol bezplatný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…