Ropková (ČSSD): Praha finančně podporuje účast žáků z nízkopříjmových rodin na školních akcích

02.05.2018 15:35

Pražští radní na dnešním jednání schválili vyhlášení druhého letošního kola přijímání žádostí o finanční podporu v grantovém programu zaměřeném na prevenci sociálního vyloučení na školách zřizovaných hlavním městem. Prostřednictvím své školy mohou žáci a jejich rodiče žádat o příspěvek na úhradu nákladů spojených s účastí na školní akci, a to včetně zahraničních zájezdů. Uvedla to radní pro školství Irena Ropková.

Ropková (ČSSD): Praha finančně podporuje účast žáků z nízkopříjmových rodin na školních akcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

S cílem podpořit sociální soudržnost na pražských školách a účinně předcházet sociálnímu vyloučení ve třídních kolektivech prosadila před dvěma lety radní hlavního města Prahy pro oblast školství Irena Ropková zřízení zvláštního grantového programu v rámci celoměstských programů podpory vzdělávání. Ten je zaměřen na podporu žáků, jež pocházejí z nízkopříjmových rodin, pro které představují náklady spojené s účastí jejich dítěte na školních akcích často nezvladatelný zásah do rozpočtu domácností. Pro letošní rok dnes pražští radní odsouhlasili vyhlášení druhého kola přijímání žádostí o finanční dotaci, které trvá od 18. do 29. června tohoto roku.

„Nelze brát na lehkou váhu, že vzhledem k majetkovým poměrům některých rodin někteří žáci zůstávají doma, zatímco ostatní žáci jedou na školní výlet. Právě na adaptačních kurzech, lyžařských výcvicích, školách v přírodě a podobných akcích přitom vznikají celoživotní přátelství a pouta mezi mladými lidmi. Chceme proto žákům z nízkopříjmových rodin touto formou pomáhat, aby nezůstávali stranou třídního kolektivu a mohli se těchto akcí naplno účastnit,“ vysvětlila radní Ropková.

Grantovou podporu lze poskytnout žákům prostřednictvím střední školy. Její součástí je příspěvek na pokrytí nákladů na dopravu, pobyt, stravu, případně na skipas. Střední školy zřízené hlavním městem Prahou, které pro žáky organizují v roce 2018 vícedenní školní akci, obdrží na základě získaných a řádně předaných formulářů zákonných zástupců žáků, jimž vznikl v tomto školním roce nárok na přídavek na dítě, finanční příspěvek na pokrytí alespoň části uznatelných nákladů spojených s účastí těchto žáků na této školní akci.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.