Ropková (ČSSD): Pražské školy chtějí pro studenty stáže v zahraničí a víc odborníků

17.08.2016 22:09

Pražští radní na úterním zasedání městské rady vzali na vědomí zpracované analýzy potřeb v oblasti vzdělávání, jež jsou základním předpokladem pro stanovení priorit a následné vyhotovení krajského akčního plánu. Klíčový dokument, který je mimo jiné předpokladem pro čerpání evropských dotací, bude finálně připraven na podzim, schválit by jej radní měli do konce tohoto roku. Uvedla to radní pro oblast školství a evropských fondů Irena Ropková.

Ropková (ČSSD): Pražské školy chtějí pro studenty stáže v zahraničí a víc odborníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Přípravy Krajského akčního plánu vzdělávání v hlavním městě Praze (KAP) pokročily formálním schválením analýz potřeb v metropoli a potřeb škol na úrovni Rady hlavního města Prahy. „Tyto výchozí dokumenty pro přípravu samotného akčního plánu budou v nadcházejícím období zpracovány tak, aby bylo možné na základě zjištěných potřeb stanovit priority, kterými bude město rozvíjet oblast vzdělávání,“ vysvětluje radní Irena Ropková.

Analytický dokument se dělí na části, v jejichž rámci byly potřeby analyzovány. Mezi tyto části patří podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě, podpora polytechnického vzdělávání, podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů, rozvoj kariérového poradenství, rozvoj škol jako center dalšího profesního vzdělávání, podpora inkluze a též rozvoj infrastruktury středních škol a vyšších odborných škol. „Tyto části představují povinnou část analýzy, v rámci přípravy krajského akčního plánu v hlavním městě jsme dále do analýzy zařadili takzvané nepovinné části, které představují krajská specifika v oblasti vzdělávání. V Praze tyto nepovinné části představuje podpora výuky cizích jazyků, rozvoj kompetencí v oblasti informačních a komunikačních technologií a též oblast sociálního klimatu na školách,“ upřesnila radní Ropková.

Druhou analýzu představuje analýza potřeb škol na území metropole, kterou prostřednictvím dotazníkového šetření za účasti 90 % škol v hlavním městě zpracoval Národní ústav pro vzdělávání (NÚV). „Výsledky tohoto unikátního šetření ukazují, že školy v hlavním městě potřebují v oblasti takzvaných povinných intervencí především rozvoj infrastruktury, podporu kompetencí k podnikavosti, kreativitě a iniciativě a rovněž podporu odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů,“ řekla Irena Ropková.

Krajský akční plán vzdělávání je nástrojem pro lepší řízení

V oblasti rozvoje infrastruktury školy usilují především o stavební úpravy menšího rozsahu a výstavbu odborných a individuálních učeben. V oblasti podpory kompetencí k podnikavosti, kreativitě a iniciativě potřebují školy především podporu školních projektů, rozvoj informačních a komunikačních technologií a též účast odborníků na přednáškách a jiných formách výuky. V oblasti podpory odborného vzdělávání školy v dotazníkovém šetření označily za hlavní potřebu stáže žáků v zahraničních firmách a pedagogů na pracovištích a moderních provozech.

V nepovinných oblastech intervencí se mezi potřebami škol na prvním místě umístila potřeba rozvoje informačních a komunikačních technologií. „Druhou nejdůležitější potřebou v oblasti nepovinných oblastí intervencí je pak z hlediska škol rozvoj jazykového vzdělávání, na třetím místě se pak umístila potřeba rozvoje čtenářské gramotnosti,“ dodala radní Ropková.

Konkrétní potřeby v oblasti nepovinných intervencí představují na prvních místech rozvoj digitálního vybavení škol včetně zajišťování potřebných aplikací a jejich licencí, zajištění studentské mobility a jazykové praxe a podpora práce s texty v rámci výuky.

Krajský akční plán vzdělávání v hlavním městě Praze je nástrojem pro zlepšení řízení škol, hodnocení kvality vzdělávání a plánování strategických kroků vedoucích ke zvýšení kvality vzdělávací soustavy kraje i jednotlivých škol. KAP bude prioritně zaměřen na oblasti vzdělávání, přímo se týkající regionálního trhu práce a inovací v hl. m. Praze. Tomuto zaměření odpovídá i výběr partnerů pro realizaci KAP a zaměření sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…