Roun (KSČM): Občané mají získat pocit, že Rusko je nebezpečný nepřítel

22.02.2022 4:33

Člen Krajského výboru KSČM Praha Roman Roun podal u Městského státního zastupitelství v Brně trestní oznámení na předsedu Vlády ČR P. Fialu

Roun (KSČM): Občané mají získat pocit, že Rusko je nebezpečný nepřítel
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Podatel:
Roman Roun
 

Adresát:
Městské státní zastupitelství v Brně
Polní 41
639 00 Brno-střed

V České Třebové 20. února 2022

Trestní oznámení

V souladu s § 158 zákona č. 141/1961 Sb., trestního řádu, tímto podávám oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin.

Odůvodnění

Dne 20. února 2022 v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, zveřejnil předseda vlády ČR Petr Fiala informace, které dle mého názoru naplňují skutkovou podstatu podle § 357 trestního zákoníku (šíření poplašné zprávy).

Šlo především o věty „Všichni si přejeme mír, jeho pravděpodobnost se však snižuje“ či „Ruská vojska jsou v takovém stupni připravenosti, že může útok začít v jakékoliv chvíli“ či „musíme ale uvažovat jinak, tady hrozí válka v Evropě“ a další.

S ohledem na skutečnost, že Rusko všemi oficiálními kanály deklarovalo, že nemá zájem na jakémkoliv vojenském konfliktu a nikdy a nikým nebyl prokázán opak, jsou sdělení představitele České republiky smyšlená a slouží pouze k ovlivnění obyvatel České republiky, kteří mají získat pocit, že Rusko je nebezpečný nepřítel.

Nevím, jestli je pan Fiala řízen administrativou USA či se aktivně snaží USA zavděčit. Nicméně jsem přesvědčen, že jeho vystoupení mohlo jednoznačně způsobit nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa a tím naplnilo skutkovou podstatu trestného činu.

V souladu s ustanovením § 158 odst. 2 trestního řádu požaduji, abych byl do jednoho měsíce od podání tohoto trestního oznámení vyrozuměn o učiněných opatřeních.

S pozdravem
Roman Roun
podepsáno digitálně

Roman Roun

  • KSČM
  • Odpůrce NATO, demagogie, mediálních lží
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…