Rozvoral (SPD): Aby občanům zůstalo více peněz v peněženkách

28.05.2020 4:33

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Aby občanům zůstalo více peněz v peněženkách
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém informujeme, že hnutí SPD navrhuje, aby občanům zůstalo více peněz v peněženkách, Babišova vláda je ale proti. Odmítáme, aby Česká republika na základě plánu Merkelové a Macrona dotovala bohaté státy EU. Kompenzační bonus pro OSVČ nesmí být vyplácen na úkor rozpočtu samospráv, jak prosazuje vláda, ale musí být zaplacen ze státního rozpočtu. Návrh Pirátů a ODS na mimořádnou schůzi Sněmovny je pouhá politická show. Kvůli krokům USA reálně hrozí nebezpečí, že v Evropě výrazně vzroste množství zbraní schopných zasazovat jaderné údery.

1. Hnutí SPD navrhuje, aby občanům zůstalo více peněz v peněženkách, Babišova vláda je ale proti
Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM na svém včerejším jednání nepodpořila návrhy SPD na zvýšení daňových slev pro pracující občany a na snížení daně z příjmů malých firem. V této souvislosti je potřeba zdůraznit, že řada daňových slev se neprováděla již 12 let. SPD navrhla zvýšit základní daňovou slevu z nynějších 24.840 korun ročně na jedenapůlnásobek této částky, tedy na 37.260 korun. Stejně tak jsme navrhovali zvýšit daňovou slevu na manžela nebo manželku bez vlastních příjmů. Zvýšit by se měla také na 37.260 korun a měla by se posunout hranice příjmů, do níž může druhý z manželů tuto slevu uplatnit. Slevu na manžela může druhý z manželů uplatnit tehdy, pokud manžel či manželka nemá vlastní příjmy převyšující 68 tisíc korun ročně. SPD chce tento limit posunout rovněž o polovinu na 102 tisíc korun. Navrhovali jsme zvýšit také slevy pro pracující invalidní a starobní důchodce a pro studenty. Tyto naše návrhy by v průměru přinesly pracujícím lidem o 1 tisíc korun měsíčně více. Navrhujeme také snížit daň z příjmů firmám s obratem do tří milionů korun na 15% ze současných 19%. Vláda na jednu stranu hledá příjmy do státní pokladny, ale na druhou stranu provádí nesystémové výdaje. Za všechny jmenujme alespoň nákupy předražené výzbroje a techniky pro armádu, neadresné sociální dávky, inkluzi ve školství a financování politických neziskovek. To je pro SPD nepřijatelné. Těmito návrhy jsme chtěli zajistit občanům v jejich peněženkách více peněz. Vláda nám však naše návrhy zamítla. 

2. Odmítáme, aby Česká republika na základě plánu Merkelové a Macrona dotovala bohaté státy EU
Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden představili plán, jak pomoci evropským ekonomikám zasaženým koronavirem. Server německého listu Die Welt upozorňuje, že bude-li tento plán uveden v život, Itálie a Francie se stanou čistými příjemci pomoci. Ty země EU, které byly dlouho považovány za jedny z nejbohatších, tak budou dostávat pomoc od těch nejchudších, i od České republiky. Tento návrh hnutí SPD odmítá, protože absolutně postrádá logiku. Je zcela nepřijatelné, aby ty země, které v boji s pandemií koronaviru přijaly důsledná opatření a jejichž občané přistupovali k zamezení šíření nákazy odpovědně, měly platit těm zemím, které situaci naopak nezvládly a navíc dlouhodobě hospodařily rozpočtově neodpovědně. V této souvislosti zastáváme názor, že je to jeden z řady dalších důvodů pro vypsání celostátního referenda o vystoupení z EU. Z EU se stává dluhová unie a čeští občané na to nesmí doplácet.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí

3. Kompenzační bonus pro OSVČ nesmí být vyplácen na úkor rozpočtu samospráv, jak prosazuje vláda
Na pořadu stávající schůze Poslanecké sněmovny se bude mj. diskutovat druhá novela dopadů zákona č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, který má pomoci OSVČ. Problém je ale v tom, že dle stávající verze by šel tento bonus na úkor rozpočtu obcí a krajů (cca. 24% daně je určeno pro obce a 9% kraje). Při naplnění této prognózy by obce přišly o více než 11 miliard korun, kraje pak o více než 4 miliardy korun, protože kompenzační bonus je tzv. "vratkou" daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Nesouhlasíme, aby vláda v tichosti schválila „Pětadvacítku" pro živnostníky, ale přitom z jedné třetiny ji měla platit z peněz určených pro samosprávy. Poslanci za SPD podpoří změnu stávajícího znění zákona tak, aby v § 6, odst. 2, byl text upraven na znění: „Kompenzační bonus je příspěvkem fyzické osobě hrazeným ze státního rozpočtu." V této souvislosti SPD zastává názor, že pomoc státu živnostníkům nemůže být na úkor samospráv. Vláda ČR nesmí krátit peníze městům a obcím na investice a rozvoj. To může prohloubit krizi. Hnutí SPD považuje investice měst a obcí za důležitý nástroj pro zlepšování kvality života občanů a podpory regionálních i místních firem, a tedy i zaměstnanosti.

4. Návrh Pirátů a ODS na mimořádnou schůzi Sněmovny je pouhá politická show
Poslanci ODS a Pirátů iniciovali svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny na tento čtvrtek 28. května. Návrh programu schůze má čtyři body: Vyhodnocení průběhu první vlny pandemie koronaviru na území České republiky a opatření k prevenci druhé vlny; Skupiny občanů, kterým se nedostalo pomoci; Informace vlády o nákupech zdravotnického materiálu a podílů v soukromých firmách či jiných zvažovaných intervencích a Návrh na zřízení Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k nákupům a distribuci ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu organizačními složkami České republiky. Hnutí SPD zastává názor, že na vyhodnocení první vlny včetně skupin občanů, kterým se nedostalo pomoci, není potřeba svolávat mimořádnou schůzi a lze tuto problematiku projednat v rámci plánovaných schůzí Poslanecké sněmovny. Navíc tzv. reprodukční číslo nákazy se za poslední dny opět zvyšuje. Co se týká zřízení Vyšetřovací komise, tak SPD již v minulosti navrhlo, aby způsob nákupu ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků v době vyhlášeného nouzového stavu prověřil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který má k těmto způsobům kontroly vhodné nástroje a mechanizmy a je oprávněn provádět tato kontrolní zjištění. Na základě výsledků z těchto kontrolních zjištění, která budou probíhat cca 6 měsíců, lze potom vyvodit závěry a případnou míru zavinění konkrétními osobami. Návrh Pirátů a ODS je tedy pouhá politická show.

5. Kvůli krokům USA reálně hrozí nebezpečí, že v Evropě výrazně vzroste množství zbraní schopných zasazovat jaderné údery
USA minulý týden oznámily svůj záměr odstoupit od smlouvy Open Skies, která umožňuje 35 zemím neozbrojené pozorovací lety nad signatářskými zeměmi (sebou navzájem). Ve smlouvě jde o opatření zvyšující důvěru mezi signatářskými zeměmi a dodržování platných smluv o odzbrojení. Američtí vládní představitelé uvedli, že Rusko opakovaně porušovalo podmínky dohody a dodali, že k odstoupení dojde oficiálně za šest měsíců. Toto plánované rozhodnutí prohlubuje pochybnosti i o tom, zda se Washington bude snažit prodloužit dohodu New START 2010, která ukládá poslední limity pro nasazení strategických jaderných zbraní USA a Ruska. Její platnost končí v únoru. Reálně tak hrozí nebezpečí, že v Evropě výrazně vzroste množství zbraní schopných zasazovat jaderné údery. Jde o zbraně o dosahu mezi 500 až 5.000 kilometrů. Ve světě zároveň probíhá masívní šíření raketových technologií a technologií bezpilotních dronů dalekého dosahu. Evropa a Česká republika se o to intenzivněji musejí připravit na zhoršování bezpečnostní situace ve světě. Bohužel současné vedení ministerstva zahraničí v čele s Tomášem Petříčkem (ČSSD) je zcela nekompetentní a pouze "papouškuje" cizí zájmy. Zajistit mír a bezpečí pro Českou republiku a naše občany je jedním z pilířů programu SPD.

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…