Rozvoral (SPD): Den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi–Březince

09.03.2022 19:58 | Komentář

Chováme vzpomínku na naše občany vyvražděné v koncentračním táboře Osvětim–Březinka!

Rozvoral (SPD): Den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi–Březince
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Už tomu je 78 let, kdy došlo k největší hromadné vraždě československých občanů v našich novodobých dějinách. Německé nacistické velení koncentračního tábora Osvětim–Březinka poslalo v noci z 8. na 9. března 1944 na smrt do plynových komor více jak tři a půl tisíce nevinných lidí, včetně žen a dětí. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Hnutí SPD se hrdě hlásí k tomu, že plně ctí vlastenecké hodnoty a demokracii, za které bude vždy vést nekompromisní politický zápas, a to i např. na půdě Poslanecké sněmovny. Prioritou je pro nás nezávislost a suverenita českého státu, kterou chceme zajistit i pro naše budoucí generace. Ctíme naše hodnoty a tradice, předané nám našimi rodiči a prarodiči, za které někteří z nich obětovali i svůj život. Oni se hrdě hlásili k tomu, že je naše republika jejich rodnou vlastí a proto si zaslouží hlubokou úctu, respekt a vzpomínku.

Nejtragičtější období pro naše občany nastalo v období druhé světové války, kdy si nás jako národ chtělo podmanit nacistické Německo. Naši občané se tak přímo ocitli ve válečném konfliktu, řada z nich se aktivně zúčastnila bojů za osvobození republiky, ostatní svou podporu vyjadřovali jiným způsobem. Odborníci z Historického vojenského ústavu (VHÚ) odhadují, že v létě 1939 sdružovala nejsilnější odbojová organizace Obrana národa, jež zle zatápěla nacistům, 100.000 Čechů a Moravanů. Nesmíme též zapomenout na tisíce žen, které skrývaly, ošetřovaly a zajišťovaly jídlo zraněným bojovníkům. Nejeden partyzán dodnes vzpomíná, že jeho skupina přežila jen díky obětavosti žen, které přitom riskovaly vyvraždění svých rodin. VHÚ uvádí následující počty Čechoslováků padlých v letech 1939 až 1945 – přímo v boji na frontě 45 tisíc, v rámci domácího odboje 100 tisíc (partyzáni a členové odboje). Celkem padlo, bylo popraveno nebo zavražděno kolem 350 tisíc našich lidí. Všichni tito občané si zaslouží naší úctu a velký respekt. K největšímu vyvraždění bezbranných československých občanů došlo v nočních hodinách z 8. na 9. března 1944, kdy němečtí nacisté v koncentračním táboře Osvětim–Březinka poslali na smrt do plynových komor 3.792 vězňů. Jednalo se převážně o československé Židy, včetně žen a dětí. 

Hnutí SPD si společně se všemi našimi občany tento den připomíná jako velmi temnou stránku našich dějin. Od roku 2018 je 9. březen významným dnem – Den památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi–Březince. S respektem uctíváme památku obětí holocaustu a jejich nepopsatelné utrpení. Apelujeme hlavně na mladé lidi, aby se z historie poučili a nikdy nedopustili, že by se něco podobného v budoucnu mohlo stát.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…