Rozvoral (SPD): Finanční pomoc zdravotně postiženým občanům musí být výraznější!

02.11.2022 7:37

Minulou středu byl v rámci 41. schůze Poslanecké sněmovny zařazen na projednání jako první bod vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, a to v závěrečném třetím čtení.

Rozvoral (SPD): Finanční pomoc zdravotně postiženým občanům musí být výraznější!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD dlouhodobě předkládá v Poslanecké sněmovně návrhy novel zákonů, které jsou cíleny na pomoc našim slušným a pracujícím občanům. Prioritně mezi ně patří ty návrhy, které by zajistily důstojnější podmínky pro život pro ty nejohroženější. Jedná se zejména o osoby se zdravotním postižením, seniory, samoživitele a mladé rodiny vychovávající děti. 

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí
Poslanci za hnutí SPD, stejně jako v minulém volebním období, předložili celou řadu novel zákonů vztahujících se na oblast sociální politiky státu, aby pomohli těmto nejvíce ohroženým osobám. Za hnutí SPD odvádí velmi dobrou práci Lucie Šafránková, která se touto problematikou dlouhodobě zabývá, a v dolní komoře Parlamentu ČR zastává pozici místopředsedkyně výboru pro sociální politiku.    

Při konečném hlasování o tomto vládním návrhu o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením bylo všemi poslanci odhlasováno, že příspěvek na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením vzroste z nynějších 550 korun na 900 korun měsíčně. Zde je nutné zmínit, že hnutí SPD prostřednictvím Lucie Šafránkové podalo k projednávanému sněmovnímu tisku celkem tři pozměňovací návrhy, ve kterých navrhovalo tři možné varianty výraznějšího navýšení této dávky, a to na výši 2.200 Kč, 1.650 Kč, nebo alespoň 1.100 Kč. Ještě v rámci projednávání této novely poslankyně Šafránková ve svém vystoupení apelovala na přítomné poslance k podpoře alespoň jedné navrhované varianty. Poslanci vládní koalice ale zřejmě nemají žádné sociální cítění a potřebu pomoci této bezbranné skupině osob. Nakonec totiž odhlasovali zvýšení příspěvku na mobilitu jen o zanedbatelnou částku 350 Kč měsíčně.

Vládní koalice již dlouhou dobu odmítá ve Sněmovně projednávat novely návrhů zákonů z dílny hnutí SPD. To se opět potvrdilo při projednávání našich návrhů v rámci projednávání novely zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Vládním poslancům je tato skupina osob zcela lhostejná a vůbec nezohledňují, že právě na tyto osoby nejvíce doléhá vysoká a stále rostoucí inflace, která je provázána i s růstem cen energií, potravin nebo pohonných hmot. Dále se zvyšují i ceny jízdného a další základní životní náklady, což nejvíce poškozuje nízkopříjmové občany, včetně osob se zdravotním postižením. Ve světle tohoto vývoje je schválený vládní návrh na zvýšení příspěvku na mobilitu už nyní absolutně nedostatečný.

Pro hnutí SPD jsou naši občané vždy na prvním místě.  Pomoc zdravotně postiženým občanům by měla být od státu vždy zajištěna v dostatečné míře – současná vláda tak ale rozhodně nečiní. Občané České republiky si zaslouží vládu, která dělá vše pro blaho svých občanů.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL