Rozvoral (SPD): Hlasovali jsme proti drahým trafikám a korytům pro politiky vládní pětikoalice

30.11.2022 10:57 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Hlasovali jsme proti drahým trafikám a korytům pro politiky vládní pětikoalice
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

neschopnost Fialovy vlády přímo ohrožuje fungování mnoha českých domácností a firem a živobytí tisíců jejich zaměstnanců. Odmítáme zvyšování daní z příjmu a z nemovitostí, které prosazuje ministr práce Jurečka (KDU-ČSL). Prosazujeme snížení daní rodinám s dětmi. Evropská unie a Fialova vláda likvidují české zemědělství a potravinovou soběstačnost ČR. Znovu jsme hlasovali proti drahým trafikám a korytům pro politiky Fialovy vládní pětikoalice.

1. Neschopnost Fialovy vlády přímo ohrožuje fungování mnoha českých domácností a firem a živobytí tisíců jejich zaměstnanců
Vláda Petra Fialy (ODS) stále nepomáhá našim občanům a firmám zvládnout současnou energetickou krizi. Ministři pro energetiku členských států EU se na jednání minulý týden v Bruselu opět neshodli na žádném společném efektivním a funkčním řešení vysokých cen energetických komodit. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) při vyjednáváních v orgánech EU ohledně cen energií tak opět zcela selhal. Shoda byla pouze v tom, že se opět sejdou 13. prosince.

Takže ministr Síkela do dnešního dne nedokázal v EU prosadit společný cenový strop na energie pro velké průmyslové firmy, přičemž většina členských států EU svému domácímu průmyslu s cenami energií pomáhá a garantuje jejich cenovou dostupnost. Neschopnost ministra Síkely hájit zájmy ČR tak přímo ohrožuje fungování mnoha českých firem a živobytí tisíců jejich zaměstnanců. Podle průzkumu Hospodářské komory začíná být situace ve firmách skutečně kritická. Hlavní odpovědnost za tento stav nese premiér Petr Fiala (ODS), který nedokázal neschopného ministra Síkelu (za STAN) již dávno odvolat a sám je rovněž nekompetentní energetickou krizi řešit.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Jak uvádí odborný ekonomický server Newstream, neodůvodněně astronomicky vysoké ceny energií české vládě doslova diktují jejich výrobci a dodavatelé a vláda tomu pouze nečinně přihlíží. To je i dlouhodobý názor hnutí SPD, když jsme opakovaně navrhovali ceny elektřiny zastropovat přímo u jejích výrobců a následně i v celém dodavatelském řetězci na úrovni výrobních nákladů včetně nákladů na distribuci a přiměřeného zisku, což by mimo jiné i odstranilo nutnost miliardových kompenzací dodavatelům energií ze státního rozpočtu.

Tato vláda rezignovala na pomoc našim občanům a firmám a nehájí jejich zájmy, ale hájí zájmy spekulantů. Firmy krachují a čím dále více občanů se dostává do existenčních problémů s dalekosáhlými negativními ekonomickými dopady na celou společnost. Z těchto důvodů budeme nadále usilovat o to, aby současná vláda podala demisi!

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

2. Odmítáme zvyšování daní z příjmu a z nemovitostí, které prosazuje ministr práce Jurečka. Prosazujeme snížení daní rodinám s dětmi.
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden v rozhovoru pro Novinky.cz prohlásil, že Česká republika se musí vrátit ke zvyšování daní, konkrétně hovořil o dani z příjmu fyzických osob a o dani z nemovitosti. Hnutí SPD tyto šílené nápady zcela odmítá. Zvyšování daní je pro SPD nepřijatelné. Naopak, v době současné sociální a ekonomické krize je nutné ponechat občanům z jejich pracovních příjmů co nejvíce peněz.

I díky hlasům SPD došlo v minulém volebním období ke zrušení konceptu tzv. superhrubé mzdy, což nezanedbatelně zvýšilo čisté příjmy našich zaměstnanců a živnostníků. Stejně tak jsme prosadili zrušení daně z převodu nemovitostí. V tomto volebním období jsme již předložili návrhy zákonů na zvýšení slevy na dani z příjmu pro všechny pracující občany a na zvýšení daňových zvýhodnění na nezaopatřené děti v pracujících rodinách.

Uvažovat o dalším zvyšování daní občanům v době, kdy dle studie renomované finanční společnosti Cyrrus klesnou v příštím roce reálné mzdy v České republice nejvýrazněji ze všech zemí uskupení V4, je naprosto neakceptovatelné. Navíc současné vládní strany porušují předvolební slib, že daně zvyšovat nebudou. Hnutí SPD odmítá řešit hrozivě narůstající deficit veřejných financí zvyšováním daňové zátěže obyvatel ČR, jak to plánuje vláda Petra Fialy (ODS), zatímco zisky spekulantů zůstávají nedotčené.

Cestou zvyšování příjmů státního rozpočtu je např. zdanění nadnárodních koncernů podnikajících u nás, které každoročně vyvádějí cca 300 miliard korun ročně ve formě nezdaněných dividend. Na stránce výdajů je to potom výrazné omezení zbytných výdajů státu (např. snižováním byrokracie, omezením plateb solárním baronům anebo zrušením nákupů předražené armádní výzbroje ze zahraničí). To je názor SPD!

3. Evropská unie a Fialova vláda likvidují české zemědělství a potravinovou soběstačnost ČR
Agrární komora ČR informuje, že čeští zemědělci dostávají na kilogram kuřecího masa dotaci 2,50 až 3 Kč, zatímco v západní Evropě je to v přepočtu běžně 15 až 17 Kč. V příštím roce musí naši chovatelé navíc počítat s celkově nižší podporou z národních dotací, které se mají snížit na polovinu! V rozpočtu Ministerstva zemědělství se totiž na rok 2023 na tyto dotace počítá s 2,7 miliardami Kč, což je o 2,3 miliardy Kč méně než v letošním roce.

Reálně tak hrozí, že naši drůbežáři přijdou na evropském trhu o konkurenceschopnost a budou muset zavírat své chovy. A jedním z důsledků bude i další pokles potravinové soběstačnosti České republiky. Hnutí SPD naopak dlouhodobě prosazuje vyšší míru potravinové soběstačnosti naší země v základních komoditách, které lze v naší republice vyprodukovat. Společná zemědělská politika EU a vláda Petra Fialy (ODS) tak postupně dále ničí české zemědělství a potravinářství.

Dle názoru hnutí SPD je dlouhodobou variantou systémového řešení zrušení evropských dotací a opuštění společné zemědělské politiky EU. Než se tak stane, je povinností každé vlády našim zemědělcům z národních zdrojů tyto dotace dorovnávat na úroveň evropské konkurence, aby byli schopni ekonomicky přežít. Současná vláda pětikoalice ale tyto naše návrhy odmítá.

4. Znovu jsme hlasovali proti drahým trafikám a korytům pro politiky Fialovy vládní pětikoalice
Na schůzi Poslanecké sněmovny se včera hlasovalo i o vetu prezidenta republiky, které uplatnil vůči vládnímu návrhu na změnu tzv. služebního zákona. Hnutí SPD veto prezidenta podporuje a opět jsme hlasovali proti tomuto škodlivému vládnímu návrhu. Vládní pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) veto prezidenta přehlasovala a tímto svým návrhem prosadila další silnou politizaci státní správy, snížení její odborné úrovně, zvýšení jejího korupčního potenciálu, a zejména další masivní rozhazování peněz daňových poplatníků.

Návrh mimo jiné ruší pozice odborných ministerských náměstků a nově dává ministrům a jejich politickým stranám možnost dosadit si na pozice politických náměstků neomezený počet osob (namísto dosavadních dvou). To bude v praxi znamenat vznik značného množství dalších zbytečných politických pozic a stranicko-politických trafik za stovky milionů korun ročně z veřejných peněz v době, kdy vláda říká našim občanům, aby se uskromnili.

Navíc současně vláda Petra Fialy (ODS) plánuje škrty v sociální oblasti, zvyšování věku odchodu do důchodu a nově též i snižování růstu důchodů. Je tedy evidentní, jaké jsou ve skutečnosti priority Fialovy vlády. To hnutí SPD odmítá!

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…