Rozvoral (SPD): Hnutí SPD je připraveno být součástí příští vlády odborníků!

11.01.2024 8:05 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD je připraveno být součástí příští vlády odborníků!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

pokud Ústavní soud tento týden rozhodne, že loňské snížení mimořádné valorizace důchodů proběhlo v rozporu s Ústavou ČR, bude to další jednoznačný důvod pro demisi vlády Petra Fialy. Zákaz používání určitých typů topidel je jedním z důsledků nesmyslné zelené politiky EU. Vyzýváme Fialovu vládu, aby ho zrušila. Podmínky v českém průmyslu se kvůli Fialově vládě zhoršují nepřetržitě už téměř dva roky. Fialova vláda zneužívá veřejné peníze pro svou vlastní propagandu před evropskými volbami. Se stavem politiky a veřejných financí jsou nespokojeny zhruba tři čtvrtiny občanů ČR, což ilustruje škodlivost Fialovy vlády. 

1. Pokud Ústavní soud rozhodne, že loňské snížení mimořádné valorizace důchodů proběhlo v rozporu s Ústavou ČR, bude to další jednoznačný důvod pro demisi vlády Petra Fialy.

Ve středu 10. ledna bude zahájeno veřejné jednání Ústavního soudu ve věci poslaneckého návrhu na zrušení jednorázového speciálního vládního návrhu zákona na šedesátiprocentní snížení loňské mimořádné červnové valorizace důchodů, která připravila každého příjemce důchodu natrvalo v průměru o 1 100 korun měsíčně. Jde zároveň o zákon, který vláda Petra Fialy protlačila Poslaneckou sněmovnou až poté, kdy na mimořádnou valorizaci v původní výši vznikl již všem důchodcům jasný zákonný nárok, což bylo doslova plivnutí do tváře všem důchodcům. Zákon vláda prosadila navíc ve zrychleném řízení v tzv. stavu legislativní nouze s odůvodněním, že plná valorizace důchodů by znamenala závažné hospodářské škody. Zákon byl zároveň schválen za pomoci několikanásobného porušení jednacího řádu Sněmovny, kdy byla opakovaně krácena práva desítkám opozičních poslanců vystoupit v řádné rozpravě. Prezident Petr Pavel tento naprosto ostudný, nemorální, asociální a pochybným způsobem schválený návrh nesoucí jasné rysy protiústavnosti navíc nevetoval, čímž prokázal, že mu nezáleží ani na důchodcích a také ani na principech právního státu. Hnutí SPD všechny příjemce důchodů dlouhodobě podporuje a bojuje za ně, jak jsme již mnohokrát prokázali v praxi svými postoji a konkrétními legislativními návrhy. Od počátku proto podporujeme i tuto ústavní stížnost. Pokud Ústavní soud rozhodne, že loňské snížení mimořádné valorizace důchodů proběhlo v rozporu s Ústavou ČR, bude to jednoznačný důvod pro demisi vlády Petra Fialy.

2. Zákaz používání určitých typů topidel je jedním z důsledků nesmyslné zelené politiky EU. Vyzýváme Fialovu vládu, aby ho zrušila.

V letošním roce přestane být legální používání některých typů kotlů pro vytápění domácností v rodinných domech tím, že dojde k omezení či zákazu používání některých starších topidel. Do 1. září 2024 tak budou mnohé české domácnosti povinné vyměnit emisně nevyhovující kotel za nový (tzv. ekologický) kotel nebo tepelné čerpadlo. V opačném případě jim může místně příslušný obecní úřad udělit pokutu až 50 tisíc korun, a to i opakovaně. Jedná se o zákaz používání kotlů v tzv. 1. a 2. emisní třídě (kotle vyrobené před rokem 2000) na tuhá paliva (dřevo, uhlí), kterých je nyní v provozu mezi lidmi zhruba 200 tisíc. Cena nového kotle, který bude vyhovovat přísným emisním podmínkám, se přitom pohybuje v průměru okolo 200 tisíc korun. Navíc je těchto kotlů nyní na trhu nedostatek. Tento zákaz používání určitých typů topidel je jedním z důsledků nesmyslné zelené politiky EU. Hnutí SPD tímto vyzývá vládu Petra Fialy, aby tento zákaz zcela zrušila či aspoň pozastavila a aby ve spolupráci s úřady územních samospráv garantovala, že žádný občan nebude v souvislosti s tímto opatřením pokutován.

3. Podmínky v českém průmyslu se kvůli Fialově vládě zhoršují nepřetržitě už téměř dva roky.

Alarmujícím způsobem se již delší dobu zhoršuje výkonnost českého průmyslu. Například provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v prosinci 2023 zhoršily mnohem výrazněji, než experti očekávali. Příslušný ukazatel, sestavovaný na základě pravidelných šetření mezi průmyslovými manažery nákupu, vykazuje za prosinec 2023 hodnotu pouze 41,8 bodu (nejméně za celý rok 2023), přičemž jakákoli hodnota pod úrovní 50 bodů znamená zhoršování podmínek v průmyslu. Výrazné prosincové zhoršení podmínek v průmyslu pramení zejména z citelného poklesu objemu vlastní produkce, ale i z propadu nových objednávek. Naše firmy ztrácejí konkurenceschopnost, a v důsledku toho začíná docházet k propouštění zaměstnanců, přičemž podmínky v českém průmyslu se zhoršují nepřetržitě už téměř dva roky. Znatelný pokles objemu nových objednávek souvisí především s nejistotou ohledně dalšího ekonomického vývoje v roce 2024, kdy na české firmy dopadne dramatické zdražení regulovaných složek cen energií, vodného a stočného, ale zejména zvýšení daně z příjmů právnických osob, daně z přidané hodnoty, spotřební daně či daně z nemovitosti v důsledku škodlivého tzv. vládního konsolidačního balíčku. Jedná se o velmi znepokojivé jevy, protože průmysl je pro ČR naprosto klíčovou složkou hospodářství a motorem ekonomického výkonu. Vláda Petra Fialy ke zhoršování situace v českém průmyslu svými kroky aktivně přispívá mimo jiné tím, že nijak aktivně nevystupuje proti snahám a opatřením EU v oblastech klimatické a energetické politiky v rámci tzv. Green Dealu EU. Hnutí SPD je připraveno být součástí příští vlády odborníků a tyto problémy našeho hospodářství systémově řešit.

4. Fialova vláda zneužívá veřejné peníze pro svou vlastní propagandu před evropskými volbami.

Vláda Petra Fialy od nového roku spouští další vlnu propagandistické kampaně „Česko informuje". Tato kampaň bude stát 22 milionů korun a má trvat do června, z čehož jasně vyplývá, že jde o vládní snahu se zneužitím veřejných peněz ovlivnit výsledky voleb do Evropského parlamentu v ČR. Jde o bezprecedentní utrácení finančních prostředků vybraných od občanů v době ekonomické a rozpočtové krize pro interní politické a mocenské zájmy vládních stran, kterým rapidně klesají volební preference.

5. Se stavem politiky a veřejných financí jsou nespokojeny zhruba tři čtvrtiny občanů ČR, což ilustruje škodlivost Fialovy vlády.

Se stavem politiky a veřejných financí jsou aktuálně nespokojeny zhruba tři čtvrtiny občanů ČR. Vyplývá to z průzkumu, který v průběhu posledního čtvrtletí loňského roku provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Lidé jsou nejvíce nespokojení se stavem veřejných financí (76 %), s politickou situací (71 %) a s přistěhovalectvím (66 %). Oproti obdobnému průzkumu v roce 2022 nejvíce vzrostla nespokojenost se situací v oblasti přistěhovalectví (imigrace do ČR), armády, zdravotnictví, postavení ČR v EU, obecné kriminality a bezpečnosti občanů. Jde o tristní vizitku působení současné vlády, ze které i poměrně jasně vyplývá, které členy vlády hodnotí z hlediska jejich činnosti čeští občané nejhůře - jde o ministry financí Stanjuru (ODS), vnitra Rakušana (STAN), sociálních věcí Jurečky (KDU-ČSL), obrany Černochové (ODS), zdravotnictví Válka (TOP 09) a pro evropské záležitosti Dvořáka (STAN). A ještě nad tím je samozřejmě nezpochybnitelná zodpovědnost premiéra Fialy (ODS) za tento stav.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL