Rozvoral (SPD): Hnutí SPD je programově proti zvyšování daní českým občanům a firmám!

31.05.2023 10:04 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD je programově proti zvyšování daní českým občanům a firmám!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

Fialova vláda svým „konsolidačním balíčkem" předvádí aroganci moci. Hnutí SPD je programově proti zvyšování daní českým občanům a firmám. Fialova vláda ukázala naprostou nepřipravenost na letošní zvýšení počtu žáků ukončujících základní školy. Fialova vláda výrazně zhoršuje podmínky penzijního spoření. Hnutí SPD naopak navrhuje rozšíření a zvýšení státní podpory penzijního spoření. Prezident Petr Pavel hrubě urazil český národ a oběti nacismu. Vyzýváme prezidenta k omluvě.

1. Fialova vláda svým „konsolidačním balíčkem" předvádí aroganci moci. Hnutí SPD je programově proti zvyšování daní českým občanům a firmám.

Vláda Petra Fialy po roce nicnedělání schválila tzv. „konsolidační a ozdravný balíček" na letošní rok v celkové výši 94,1 miliardy korun. Není to žádný konsolidační a už vůbec ne ozdravný balíček, ale obsáhlá daňová reforma, která zvýší daně všem bez rozdílu. Přitom nejen před volbami, ale dokonce ještě nedávno premiér Petr Fiala (ODS) a pětikoalice veřejně tvrdili, že daně zvyšovat nebudou. Minulý týden ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vyzval dotčené subjekty k zaslání připomínek k tomuto materiálu a stanovil termín k jejich zaslání v délce pouhých pěti pracovních dnů. Vláda přitom hodlá měnit celkem 57 zákonných norem a jenom důvodová zpráva má celkem 238 stran. Podle hnutí SPD toto není dialog, ale pouze arogance moci. Předkládaný materiál zároveň vykazuje celou řadu nedostatků. Například z národních dotací, ze kterých se stal regulérní byznys a podhoubí pro korupci, vláda chystá seškrtat 54, 4 miliardy korun, ale materiál neuvádí, konkrétně kterých se to týká. Hnutí SPD je programově proti zvyšování daní českým občanům a firmám, proto tyto vládní návrhy nepodpoříme. Pro SPD jsou naši občané na 1. místě.

2. Fialova vláda ukázala naprostou nepřipravenost na letošní zvýšení počtu žáků ukončujících základní školy.

Vláda Petra Fialy (ODS) a ministerstvo školství (vedené již třetím nominantem hnutí STAN v tomto volebním období), ukázaly naprostou nepřipravenost na letošní zvýšení počtu žáků ukončujících základní školy. Těchto žáků je zhruba o 11 tisíc více oproti loňsku. Důsledkem je stav, kdy nejsou dostatečné kapacity a tisíce z nich nyní nemají zajištěno místo v 1. ročníku střední školy pro příští školní rok ani na jednu ze dvou škol, na které se hlásili. Rodiče jsou tak nuceni pro své děti hledat prakticky jakákoli studijní místa, aby jinak neskončily v září na Úřadu práce. Problém se týká zejména hlavního města Prahy a Středočeského kraje, ale nejen jich. Selhaly tak zejména krajské samosprávy, do jejichž gesce v případě zřizovatelů střední školství spadá. Demografický vývoj je léta dobře známý a na tuto situaci se bylo možné postupně připravit. Dle hnutí SPD je zde nutná kombinace krátkodobých a dlouhodobých opatření. K těm krátkodobým patří rozšíření povolených kapacit studentů ve třídách a dočasné pronájmy dalších vhodných prostor pro potřeby škol. Z hlediska delší časové perspektivy je nutná reforma podoby přijímacího řízení a dlouhodobé systémové plánování dostatečných kapacit ve středním školství dle výhledu populačního vývoje, a rovněž tak přizpůsobení podoby struktury středního školství potřebám trhu práce včetně významného rozšíření kapacit technického, a zejména učňovského školství.

3. Fialova vláda výrazně zhoršuje podmínky penzijního spoření. Hnutí SPD naopak navrhuje rozšíření a zvýšení státní podpory penzijního spoření.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje v rámci opatření, které zavádějícím způsobem nazývá důchodovou reformou, výrazné zhoršení a zpřísnění podmínek státní podpory dobrovolného penzijního spoření občanů. Konkrétně se jedná o významné omezení – a v některých případech až o zrušení – státních příspěvků na tento typ spoření. Příspěvek od státu tak mají nově dostávat jen ti občané, kteří si své úspory z penzijního spoření nechají posílat po dobu deseti let ve splátkách jako rentu. Když si je vyberou jednorázově, o státní podporu přijdou. Jde o naprosto nedůvodné a diskriminační opatření, které trestá zodpovědné občany, kteří se dlouhodobě zajišťovali na stáří. Vláda chce navíc změnit i další podmínky státní podpory penzijního spoření – například zvýšit povinnou měsíční výši úložky, od které je poskytován státní příspěvek z 300 na 500 korun a úplně odebrat tento příspěvek občanům, kteří si platí na penzijní spoření i v důchodovém věku. To jsou opět demotivující návrhy, které oslabí ochotu občanů spořit sobě nebo svým dětem a vnukům na penzi. Hnutí SPD naopak navrhuje rozšíření a zvýšení státní podpory penzijního spoření. Státní příspěvek bychom poskytli i při měsíčních úložkách nižších než 300 korun měsíčně, abychom tak výrazněji podpořili nízkopříjmové a mladší občany. Rozšířili bychom i státní podporu stavebního spoření, kterou chce vláda Petra Fialy (ODS) naopak také výrazně omezit.

4. Prezident Petr Pavel hrubě urazil český národ a oběti nacismu. Vyzýváme prezidenta k omluvě.

Prezident republiky Petr Pavel se 21. května ve svém projevu u příležitosti 78. výročí ukončení druhé světové války a osvobození naší vlasti při Terezínské tryzně dopustil hrubé urážky českého národa a českého státu a všech obětí německé okupace českých zemí a bojovníků proti ní. Jedná se zejména o tyto pasáže z jeho projevu: „Na oběti našich historických chyb nesmíme zapomínat", nebo „Odpovědnost za zločiny, které páchali naši předkové, musíme přijmout, a poučit se z nich.". V kontextu času a místa, kde byla tato slova pronesena a s vědomím všech historických souvislostí jde o výroky, které jsou nepřijatelné, nepřípustné a neslučitelné s výkonem funkce prezidenta České republiky. Hnutí SPD proti těmto výrokům hlasitě protestuje. Naši předkové, občané českého a československého státu, nezpůsobili historické chyby, nebyli u přijímání Norimberských zákonů, nezřizovali koncentrační tábory, nepodíleli se na holocaustu a nepáchali válečné zločiny, tak jako nacistické Německo v letech 1933-1945. Naopak byli oběťmi německých zločinů a hrozilo jim úplné vyhlazení. Prezident republiky Petr Pavel vědomě zaměňuje zločince za oběti! Prezident České republiky se obdobných výroků v takto zásadních věcech z hlediska historie a samotné existence vlastního státu nesmí dopouštět a neexistuje pro ně žádná přijatelná omluva. Prezident České republiky Petr Pavel není prezidentem Německa ani Evropské unie. Jde o nepřípustnou relativizaci zločinů nacismu, kterou prezident republiky (ale i premiér Petr Fiala a ministr školství Mikuláš Bek) podporují svou účastí na akcích tzv. sudetských Němců a poníženými a podlézavými postoji vůči nim. To ohrožuje nejvlastnější české národní zájmy. Za svůj skandální projev musí nést prezident Petr Pavel osobní odpovědnost. Zejména vůči našim předkům, vůči všem občanům naší země, kteří bojovali proti německému okupačnímu teroru, kteří v tomto vítězném boji padli, anebo se stali jeho oběťmi, a také vůči jejich pozůstalým. Očekáváme, že Petr Pavel přijme odpovědnost za svoje výroky a omluví se.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…