Rozvoral (SPD): Hnutí SPD je zásadně a dlouhodobě proti přijetí eura v České republice!

30.05.2023 12:04 | Komentář

To, že euro nelze udržet v tak rozdílných ekonomikách, jako je Německo, Rumunsko nebo Řecko, se vědělo od začátku a jeho zavedení bylo pouze nesmyslným politickým rozhodnutím.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD je zásadně a dlouhodobě proti přijetí eura v České republice!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Ve Sněmovně je hnutí SPD jediným subjektem, který se zásadně staví proti přijetí eura, neboť jsme přesvědčeni, že by jeho přijetí výrazně poškodilo naši ekonomiku, a hlavně naši suverenitu. Vstup České republiky do eurozóny by měl také negativní dopady pro naše občany, kteří by pocítili nárazové zvýšení cen. Státu by vznikly nemalé finanční náklady v rámci administrativního zavedení eura a mohl bych zmínit celou řadu záporů, např. ztrátu autonomní monetární politiky, což je nástroj centrální banky (ČNB), kterým ovlivňuje stabilitu cenové hladiny, vyrovnanost platební bilance, ekonomický růst, míru nezaměstnanosti a stabilitu měnového kurzu. Základním cílem ČNB je hlídání a aktivní ovlivňování míry znehodnocení peněz – inflace.

Naopak ostatní politické strany zastoupené ve Sněmovně přijetí eura dříve podporovaly nebo stále podporují. Strany vládní pětikoalice přijetí eura prosazovaly v rámci předvolební kampaně do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Rychlé zavedení eura v současné Fialově vládě začali opět prosazovat koaliční partneři z hnutí STAN, kdy na červencovém sjezdu minulý rok v Hradci Králové zmínil tlak na přijetí eura ve svém projevu předseda hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan. Poslanci za hnutí STAN by toto téma chtěli co nejdříve protlačit na vládní stůl.

Česká koruna stále posiluje a dle finančních ukazatelů je nejsilnější vůči euru téměř za patnáct let. Euro jako evropskou měnu táhne dolů Německo, představující největší evropskou ekonomiku. Podle zpřesněných údajů zveřejněných koncem minulého týdne se hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve srovnání s předchozími třemi měsíci snížil o tři desetiny procenta a propadl se do recese. To negativně ovlivní finanční stabilitu eurozóny, kde je euro oficiální měnou.

Hnutí SPD chce mít v České republice za měnu českou korunu. Pro Českou republiku nabízíme reálnou alternativu – vystoupení z EU na základě referenda a spolupráci suverénních národních států. Naším cílem je bezpečná, spravedlivá, prosperující a suverénní Česká republika. Proto odmítáme vstup ČR do eurozóny, a naopak požadujeme zachování české koruny.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…