Rozvoral (SPD): Hnutí SPD odsuzuje všechny formy násilí, páchané na lidech

12.03.2022 7:35

Připomínáme si již po osmnácté Evropský den památky obětem terorismu, jako každoroční vzpomínku na bombové útoky v Madridu ze dne 11. března 2004, při kterých přišlo o život 191 bezbranných občanů a téměř dva tisíce jich bylo zraněno.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD odsuzuje všechny formy násilí, páchané na lidech
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD odsuzuje všechny formy násilí páchané na lidech, které jsou stále častěji realizovány teroristickými útoky. Jsme si plně vědomi, že riziko teroristických útoků v Evropě je dlouhodobě vysoké, neboť radikální islamismus za poslední roky nikam nezmizel, což dokladují teroristické činy uskutečněné po madridských bombových útocích ve Francii, Rakousku nebo v Německu.

Teroristický útok ve španělském Madridu se odehrál 11. března 2004. Tehdy teroristé odpálili deset bomb ve čtyřech vlacích a madridských nádražích Atocha, El Pozo a Santa Eugenia. Tyto útoky si vyžádaly 191 životů a kolem 1.800 zraněných. To, že teroristické útoky v Evropě nepolevují, svědčí zveřejněná data Europolu o situaci a trendech v oblasti terorismu v Evropě, k období konce roku 2020 (TE-SAT 2021). Za rok 2021 nebyla data ještě zveřejněna.

Celkový počet teroristických útoků (včetně zmařených a nepovedených) se oproti roku 2019 nezměnil (119 útoků – z toho 62 ve Velké Británii). Útoky byly provedeny v celkem 7 státech. V roce 2020 bylo v rámci EU a Velké Británie spácháno celkem 14 džihádistických teroristických útoků (včetně zmařených). Oproti předchozím rokům však byla většina útoků dokončených, a to celkem 10. Zmařit se podařilo 4 útoky, nepovedený nebyl žádný. V minulých letech se naopak dařilo většinu útoků zmařit již ve fázi přípravy a dokončeno tak bylo malé množství z celkového počtu útoků.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Dále ještě připomenu, že byl dne 16. října 2020 brutálně zabit na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine sedmačtyřicetiletý učitel historie a zeměpisu Samuel Paty a to mladým útočníkem čečenského původu. Samuel Paty byl zavražděn, protože studentům při výkladu o svobodě projevu ukázal karikatury Mohameda otištěné v časopise Charlie Hebdo. O dva týdny později, 29. října 2020, byly ubodány další tři oběti při útoku na baziliku Notre Dame v Nice. Oba incidenty byly klasifikované úřady jako případy islamistického terorismu.

Ve zprávě Europolu se dále uvádí, že v souvislosti s trestnými činy spojenými s terorismem bylo v roce 2020 zadrženo celkem 634 osob (449 v EU, 185 ve Velké Británii). Nejnebezpečnější jsou džihádistické teroristické útoky, jejichž počet se v Evropě s porovnáním s rokem 2019 více než zdvojnásobil. Džihádisté ??v Evropě jsou spojeni hlavně prostřednictvím volných struktur a je pozorována jejich radikalizace na internetu. Diskuzi vyvolala satirická zobrazení proroka Mohameda, které zneužili džihádističtí propagandisté k výzvám ke spáchání teroristických útoků ve Francii a dalších evropských a západních zemích.

Hnutí SPD v důsledku zajištění bezpečnosti našich občanů prosazuje nulovou toleranci nelegální imigrace, zákaz propagace nenávistné, netolerantní, velice násilné a ženami opovrhující islámské ideologie v naší republice a např. také zavedení trestného činu nezákonného překročení státních hranic pod tvrdými nepodmíněnými tresty. Bezpečnost našich občanů je pro nás na prvním místě.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.