Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si na rozdíl od Fialovy vlády váží našich občanů a své sliby plní!

30.06.2023 11:02 | Komentář

Fialova vláda opět ukázala, že pro české občany nedělá nic dobrého. Po tom, co odmítá zdravotně postiženým občanům navýšit příspěvek na péči, nyní rozhodla, že se budou udělovat vysoké pokuty za předčasné splacení hypoték.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si na rozdíl od Fialovy vlády váží našich občanů a své sliby plní!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V rámci novely zákona o spotřebitelském úvěru rozhodla o zavedení poplatku za předčasné splacení hypotéky. Domníváme se, že není potřeba měnit tento zákon a pokutu za předčasné splacení úvěru považujeme za nemravnou. Poškozuje totiž slušné a pracující lidi, kteří se snaží svůj dluh vyplývající z hypotéky na bydlení co nejdříve splatit. Nově může pokuta dosahovat až dvou procent z předčasně splacené části celkové výše úvěru. Dosud se přitom za předčasné splacení úvěru hradil jen administrativní poplatek v maximální výši tisíc korun, přičemž nyní by pokuta mohla činit i desítky tisíc korun. Úprava se přitom bude vztahovat i na již uzavřené smlouvy.

Fialova vláda, vzešlá z pětikoaličního slepence, opět potvrdila, čí zájmy prosazuje. V tomto případě se jedná o banky, které vykazují rekordní zisky. Co se týče bank působících na českém trhu, většina z nich je součástí nějaké zahraniční skupiny. Daně tak sice odvádějí zde, ale jejich zisky míří často k akcionářům v zahraničí nebo mateřským společnostem. Peníze od českých klientů, až na výjimky, tak putují do kasy mimo republiku. Naopak postiženi budou občané, kteří poctivě splácejí hypotéky na pořízení vlastního bydlení, u nichž rostou měsíční splátky z důvodu zvyšování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Fialova vláda doposud nepřišla s žádným řešením ohledně nedostatku bytů a nedostupnosti bydlení a jenom situaci našim občanům ztěžuje, viz též navýšení daně z nemovitosti, které se chystá vláda zrealizovat v rámci konsolidačního balíčku.

Pro hnutí SPD je takový přístup Fialovy vlády nepřijatelný. Pro naše slušné a pracující rodiny jsme připravili celou řadu motivačních pobídek, pomocí kterých chceme rodinám pomoci. Budeme-li v příští vládě, tak tyto úkoly zrealizujeme. Pro mladé rodiny jsme připravili projekt Rodina na prvním místě (www.rodinana1miste.cz), v jehož rámci navrhujeme zavést například výhodné manželské půjčky pro pracující rodiny na pořízení vlastního bydlení s nízkým úrokem a garancí státu. Podporujeme též družstevní výstavbu a nájemní bydlení v obecních bytech a pro mladé rodiny navrhujeme výrazně zvýšit daňová zvýhodnění na děti s bonusy na každé další narozené dítě.

To vše je schopno zajistit hnutí SPD, bude-li ve vládě. Nejprve ale musí skončit Fialova vláda, která pro naše občany nedělá zhola nic a spíše jim jejich životní úroveň snižuje. Hnutí SPD si váží našich občanů a své sliby plní.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…