Rozvoral (SPD): Hnutí SPD stojí vždy na straně občanů a jejich oprávněných zájmů!

26.07.2022 18:17

Poslanecká sněmovna schválila v rámci 29. schůze ve středu 20. července ve 3. čtení novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta snižuje od 1. srpna 2022 měsíční platbu ze státního rozpočtu za tzv. státní pojištěnce.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD stojí vždy na straně občanů a jejich oprávněných zájmů!
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD se od prvního okamžiku, kdy byl tento vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, snažilo všemi dostupnými prostředky zabránit jeho schválení. I přes veškeré obstrukce poslaneckého klubu SPD si nakonec vládní pětikoalice jeho prosazení prosadila. Vláda Petra Fialy přijetím této novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění velice napomohla k tomu, že bude docházet ke zhoršování dostupnosti zdravotní péče pro naše občany a budou omezovány podmínky zdravotníků. Tato vláda nehájí zájmy občanů České republiky. Na jednu stranu posílá peníze na Ukrajinu a plánuje zajištění její obnovy, a na druhou stranu škrtá finance určené pro naše zdravotnictví. 

Tento krok vlády spočívající ve snížení výdajů na zdravotní péči pro letošní rok o 14 miliard korun považujeme za přímý útok na veřejný zájem, neboť se jedná o nesystémový návrh, který může výrazně postihnout nejen zdravotní personál, ale hlavně pacienty. Odmítáme šetřit na zdravotní péči hlavně pro ty nejzranitelnější, mezi které řadíme důchodce, invalidy, matky na mateřské nebo nezaopatřené děti. Nesouhlasíme s tím, aby byly dále odkládány zdravotní výkony a kráceny finanční prostředky např. na inovativní léčbu biologickou chemoterapií, nebo se omezovala léčba vzácných nemocí, nebo se prohlubovala nedostupnost stomatologické péče.

Schválenou novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, kterou ještě budou schvalovat senátoři, rozhodně nepovažujeme za dobrý krok k zachování vyrovnaného financování našeho zdravotnictví. Brát peníze ve zdravotnictví v situaci, kdy neustále narůstá tlak na tento resort ohledně jeho nákladů financování je nesystémovým krokem. Zvýšené náklady lze očekávat v důsledku další vlny covidové epidemie, ale též i s příchodem několika set tisíc nových státních pojištěnců uprchlíků z Ukrajiny, za které provádí platby stát. Dalším důležitým faktorem, který navyšuje i veškeré náklady na poskytování zdravotní péče, je enormní inflace a zdražování energií.

Hnutí SPD prosazuje zachování silné role státu v oblasti zdravotní péče pro občany, a to bude požadovat i v budoucnu. Je to ale velmi těžké, neboť současná vláda tvořena pětikoalicí ODS, Pirátů, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 nevnímá zajištění a garanci dostupné a kvalitní péče pro všechny naše občany, hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, za svou prioritu. Hnutí SPD stojí vždy na straně občanů a jejich oprávněných zájmů. Vláda Petra Fialy naopak našim slušným občanům peníze bere. Navíc se jedná o finance, na které přispívají naši občané formou daní. Fialova vláda nehájí zájmy českých občanů.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…