Rozvoral (SPD): Hnutí SPD zásadně odmítá přítomnost cizích vojsk na území České republiky!

27.06.2023 14:01 | Komentář

Dnes se bude ve Sněmovně projednávat vládní návrh k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a USA o spolupráci v oblasti obrany, kterou podepsala ve Washingtonu dne 23. května 2023 ministryně obrany Černochová.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD zásadně odmítá přítomnost cizích vojsk na území České republiky!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD říká jasné NE cizím základnám a vojákům na našem území, a proto tuto česko-americkou dohodu o obranné spolupráci (Defense Cooperation Agreement – DCA), kterou Fialova vláda schválila v dubnu tohoto roku, a následně ji v květnu ministryně obrany Černochová v USA s velkou pompou podepsala, zásadně odmítá.

Dohoda upravuje především právní postavení příslušníků ozbrojených sil USA při případném plnění jejich úkolů na území České republiky. Ze smlouvy plyne, že v případě souhlasu Parlamentu České republiky s pobytem amerických vojsk se budou moci na území České republiky pohybovat a operovat ozbrojené síly USA a využívat česká vojenská zařízení, vojenské prostory a základny, ve kterých si budou moci budovat své objekty. Ve smlouvě se píše i o možnosti výstavby amerických budov či zařízení v jedenácti vojenských základnách a vojenských prostorech, kam patří například letecká základna v Náměšti nebo výcviková základna ve Vyškově. Též je zde uvedeno, že ministerstvo obrany může rozhodnout, že některá zařízení a prostory budou určeny k výlučnému přístupu a užívání ozbrojenými silami USA.

Tato dohoda (DCA) obsahuje téměř čtyřicet stran a řeší především vojenské, právní a logistické otázky přítomnosti amerických vojáků v České republice, například za jakých podmínek budou moci vstupovat na území ČR, či jak budou řešeny škody, které způsobí. Jednou z kapitol je i to, pod jakou trestní jurisdikci budou američtí vojáci spadat. Podle návrhu se Česká republika vzdá svého práva vyšetřovat a trestat americké vojáky s výjimkou vážných trestných činů. Podobnou dohodu s USA má z třiceti aliančních zemí uzavřeno 24 států. Nyní o ní jedná také Dánsko. A například slovenská vláda, pod tlakem opozice, musela ke smlouvě navíc přijmout i tzv. interpretační doložku, která říká, že na území Slovenska nevzniknou americké základny.

Zastáváme názor, že Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany je pro naši republiku nevýhodná a zbytečná a navíc je ještě uzavírána na celých deset let, a v celém tomto období se nedá vypovědět. Navíc naše vztahy s USA v otázkách vojsk již máme ošetřeny smlouvou NATO SOFA, která upravuje podmínky nasazení jednotek jednoho státu Aliance na území jiného. 

Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje přijetí funkčního zákona o referendu, ve kterém by občané měli možnost rozhodnout o zásadních společensko-politických a bezpečnostních otázkách směřování naší země, jako je například tato dohoda.

Přejato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…