Rozvoral (SPD): Kvalitní zdravotní péče nesmí být výsadou movitějších občanů!

10.01.2023 10:01 | Komentář

Stát musí zabezpečit kvalitní zdravotní péči včetně dostatku základních léků. Proto nevyhnutelně čeká českou vládu v příštích letech řada systémových změn ve zdravotnictví.

Rozvoral (SPD): Kvalitní zdravotní péče nesmí být výsadou movitějších občanů!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Důvodem jsou zejména měnící se potřeby stárnoucí populace, dramaticky rostoucí počet pacientů s chronickým onemocněním a nedostatek kvalifikovaného personálu zejména v nemocnicích. Fialova vláda se resortem zdravotnictví příliš nezabývá a ministr zdravotnictví Válek (TOP 09) je neschopný řešit např. současné problémy způsobené nedostatkem léků na domácím trhu, na což nejvíce doplácí nemocní občané, včetně dětí a seniorů. 

Hnutí SPD prosazuje zachování silné role státu v oblasti zdravotní péče pro všechny naše občany, spočívající v jeho garanci za dostupnou a kvalitní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Koronavirová krize, která od března předminulého roku plně zasáhla naše zdravotnictví, zahltila nemocnice a zásadně zhoršila lidem dostupnost zdravotní péče. Mimo jiné také odhalila celou řadu systémových chyb, které musí být v resortu zdravotnictví napraveny. Zdravotnictví v České republice se stále více vyvíjí v systém sloužící prospěchu korporací, které z něj odčerpávají prostředky, a stále méně ku prospěchu pacientů a zdravotníků. Zdravotnictví je veřejná služba, jejíž kvalita a dostupnost závisí na celkovém objemu prostředků, které do ní mohou být vloženy, a které jsou účelně využity. Z omezených zdrojů financování zdravotnictví vyplývají jeho hlavní problémy. Jsou to nedostatek osob pracujících ve zdravotnictví, nerovnoměrná distribuce zdravotních služeb a jejich nestejná kvalita.

Do veřejného zdravotního pojištění přicházejí peníze vybrané od zaměstnavatelů a zaměstnanců na pojistném odvodu ze mzdy, platby osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a platby státu za takzvané státní pojištěnce. Těch je zhruba 5,9 milionu, jsou to děti, senioři, nezaměstnaní nebo vězni. Letos za ně odvádí stát 1.989 korun měsíčně. Od roku 2024 pak bude nastavená automatická valorizace navázaná na reálný vývoj ekonomiky. Poslanci hnutí SPD v červenci tohoto roku hlasovali proti snížení příspěvku státu zdravotním pojišťovnám o 14 miliard korun, což považujeme ze strany vlády jako útok na veřejný zájem. Poslanci vládní pětikoalice nakonec toto snížení financí pro zdravotní pojišťovny ve Sněmovně odhlasovali.

Koncem toho roku se začal projevovat nedostatek základních léků na domácím trhu, kdy nejvíce chybí antibiotika a léky a léčiva pro děti postižené horečkami a respiračními chorobami. Výpadky těchto základních léků ženou pacienty a rodiče nemocných dětí do kritické situace. Obrací se na nás celá řada občanů o pomoc, neboť nemohou sehnat léky pro své nemocné děti a seniory. Léky si tak zajišťují tak, že si pro ně jezdí do zahraničí, hlavně do Polska (mimochodem tam je jejich cena v porovnání s našimi cenami výrazně nižší). Dle vyjádření zdravotnických expertů a praktických lékařů stále přibývá nemocných a tento krizový stav může trvat ještě několik měsíců. Situaci komplikuje i to, že data o dostupnosti určitých léků v jednotlivých lékárnách nejsou centrálně dostupná, čímž lékaři a pacienti nemají k dispozici aktuální informace o tom, zda je daný předepisovaný lék aktuálně vůbec dostupný.

Za tento kritický stav nese plnou odpovědnost vláda Petra Fialy a jeho ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který současnou lékovou krizi neřeší a na místo toho připravuje zcela šílené plány na zúžení rozsahu zdravotní péče, která byla dosud plně hrazena ze zdravotního pojištění. Dne 5. listopadu 2022 prohlásil současný ministr Vlastimil Válek na ideové konferenci TOP 09, že by si přál rozdělit zdravotní péči na „dvě skupiny kvality péče“ podle možností pacientů připlatit si. Válkův návrh následně podpořila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s tím, že „je potřeba se zaměřit i na udržitelnost zdravotnictví, což souvisí s udržitelností rozpočtu“.

Hnutí SPD prosazuje názor, že kvalitní zdravotní péče nesmí být výsadou movitějších občanů, a odmítá Válkův záměr zavést dvě kvality zdravotní péče. Právo na ochranu zdraví je právem ústavním. Zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče musí být poskytováno všem našim občanům bez rozdílu.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.