Rozvoral (SPD): Nařknout prezidenta z velezrady v případu novičok je nehoráznou obludností

05.04.2018 9:10

Vyjádření některých politiků z takzvaného Demokratického bloku na adresu prezidenta Miloše Zemana s tím, že se dopustil velezrady, když dle svých zákonných pravomocí pověřil BIS pátráním po novičoku v ČR, jsou nehoráznou obludností.

Rozvoral (SPD): Nařknout prezidenta z velezrady v případu novičok je nehoráznou obludností
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Poslanec Jan Farský (STAN) napsal na Twitteru: „Zeman pověřil BIS pátráním po novičoku. Aktivně se tak zapojil do šíření ruských dezinformací. Ohrožuje tak bezpečnost České republiky.“ Následně ještě pro Radiožurnál doplnil, že hnutí Starostové a nezávislí zváží podání ústavní žaloby pro velezdradu na prezidenta Miloše Zemana, a to kvůli jeho postoji v kauze Skripal a údajnému výskytu látky novičok na území Česka.

Tyto výroky zazněly v souvislostí otrávením dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii. Postoj k útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala, kvůli němuž byli z Velké Británie vyhoštěni ruští diplomaté, rozdělil i premiéra v demisi Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Zatímco Babiš se rozhodl přidat k několika evropským státům a vypověděl tři ruské diplomaty z Česka. Prezident Zeman je v hodnocení kauzy zdrženlivější a zcela správně a profesionálně k této kauze přistupuje. Navrhuje, ať Británie nabídne konkrétní důkazy a na základě jejich vyhodnocení by zvolil další postup. S tímto jeho tvrzením zcela souhlasí naše hnutí SPD. Z tohoto důvodu prezident požádal BIS (má právo úkolovat BIS), aby byly prověřeny signály na základě článku v Lidových novinách ze dne 23. března k této kauze.

Následně se k výrokům předsedy poslaneckého klubu STAN Farského přidali i další politici jako např. Gazdík (STAN), ten dokonce napsal, že se prezident pohybuje na hranici vlastizrady, Pospíšil (TOP 09), Němcová (ODS) a poukazují na to, že se prezident Zeman velezrady dopustil.

Na výroky těchto politiků trefně reagoval prezident Zeman v televizním pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov a přirovnal tato tvrzení s odkazem na americký film (1959), „Myš, která řve“

Odborné upřesnění na tyto výroky, směřující proti panu prezidentovi: Osobní působnost se vztahuje na výjimky z působnosti trestního zákona, které jsou odůvodněné osobním postavením pachatele. Mezi osoby vyňaté z působnosti trestního zákona patří i funkce prezidenta republiky (čl. 65 Ústavy), kterého nelze trestně stíhat. Trestní stíhání pro trestné činy spáchané prezidentem republiky po dobu výkonu jeho funkce je navždy vyloučeno. Může být postižen jen tzv. delikt velezrady (odpovědnost ústavněprávní), projednává se před Ústavním soudem na základě obžaloby Senátu (delikt velezrady je vymezen zákonem č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu České republiky, zde se upravuje i způsob řízení). Nejedná se o trestný čin, tzv. sankce je mimo systém trestů obsažený v trestním zákoníku.

Co dodat na závěr? Název příspěvku hovoří za vše.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…